Linkovi

Testiranje vakcine protiv side u Južnoj Africi


Već skoro 30 godina, svakog 1. decembra, setimo se tragedije HIV-a. I to jeste tragično. Virus je ubio desetine miliona ljudi, često na početku života i ostavio iza sebe milione siročadi. Međutim, ove godine, na Svetski dan borbe protiv side, naučnici imaju poruku nade.

Mnogo toga se dogodilo od kako je prvi put ustanovljen Svetski dan borbe protiv side 1988. godine. Zemlje u kojima je to pitanje nekada bilo tabu, sada nude testiranje i tretmane. Majke koje su HIV pozitivne mogu da imaju zdrave bebe i da ostanu žive da ih podignu. Lekovi mogu da spreče širenje virusa. A sada naučnici govore o vakcinama i leku.

Istraživači su hiljadama volontera u Južnoj Africi ubrizgali potencijalne vakcine u okviru kliničkih testova, koji su u toku. Takođe se trude da upotrebe imunološki sistem ljudskog organizma kako bi kontrolisali virus. Jedna studija, sprovedena na Univerzitetu države Pensilvanije, pokazala je da bi to moglo da bude moguće.

"Ubrizgavamo antitela u organizam pacijenata, učesnika u studiji i želimo da ustanovimo da li će ta antitela kontrolisati HIV virus i sprečiti da se on povrati kada prestanemo sa antiretroviralnom terapijom”, objašnjava dr Pablo Tebas sa Univerziteta Pensilvanije.

Istraživanje kontrole HIV-a pomoću antitela je slično imunoterapiji koja je pronađena na polju lečenja raka. Ta tehnika koristi proteine koji napadaju ćelije raka. HIV se skriva u ćelijama. Ako pacijent prestane da uzima lekove protiv side, virus se vraća.

"Ako razmišljate o onkologiji i imunološkim terapijama protiv raka, ono što naučnici rade sada na tom polju jeste da se trude da ojačaju imunološki sistem, koji bi uništio ćelije raka. Problem uništavanja HIV-a je sličan. Želite da uništite ćelije koje skrivaju virus i činite imunološki sistem aktivnijim, da ih pronađe i uništi”, objašnjava dr Tebas.

Istraživači su ustanovili da su antitela potiskivala virus 21 dan. Cilj je da se pronađe kombinacija antitela koja može da potisne virus tokom šest meseci do godinu dana. Tada osobe inficirane HIV-om neće više morati da uzimaju lekove svakoga dana do kraja svog života. Novi testovi koji će koristiti dva antitela trebalo bi da počnu tokom narednih meseci.

XS
SM
MD
LG