Linkovi

Prošle godine u Srbiji 10 osoba umrlo od side, 164 zaražene


Tokom prošle, 2016. godine, u Srbiji su novootkrivene 164 osobe inficirane HIV-om, deset osoba je umrlo od AIDS-a, a za lečenje te opake bolest država je izdvojila oko 10 miliona evra.

Potrošeni iznos je za oko 25 odsto veći nego 2015. godine, rekla je predstavnica Instituta za javno zdravlje Batut, epidemijološkinja Danijela Simić.

Ona je povodom Medjunarodnog dana sećanja na preminule od AIDS-a navela da u Srbiji po procenama živi oko 3.000 ljudi sa HIV infekcijom od kojih trećina i ne zna da je inficirana.

''Od početka epidemije 1985. godine u našoj zemlji je registrovano oko 3.500 osoba inficiranih HIV-om od kojih je polovina obolela, a trećina umrla od AIDS-a'', rekla je Simić, koja je šefica Odeljenja za HIV infekciju, polno prenosive bolesti, virusni hepatitis i tuberkulozu.

Glavni način prenošenja bolesti je seksulani odnos, jedan od novotkivenih je bio korisnik droge, a nije poznat način prenošenja kod 25 zaraženih, rekla je Simić.

''Svaka druga novootkrivena osoba, od 164, bila je uzrasta 30 do 49 godina, a svaka treća od 20 do 29 godina. Desetostruko više je bilo muškaraca registrovanih, a nezaštićeni seksualni odnos je i dalje dominantan kao i ranijih godina'', rekla je Simić dodajući da je u 83 odsto svih slučajeva registrovanih u 2016. virus prenet seksualnim odnosom.

Ona je dodala i da je među novootkrivenim osobama inficiranih HIV-om, obolelima i umrlima skoro polovina sa teritorije Beograda. U Beogradu, prema zvaničnim podacima, živi 1.535 osoba sa HIV infekcijom, a u Vojvodini 390. ''Među umrlim od AIDS-a je deset osoba - osam muškarca'', rekla je Simić.

Ona je rekla da raste broj novodijagnostifikovanih osoba inficiranih HIV-om, kako u Srbiji, tako i u Evropi. “Ono što nije dobro je da se većina ljudi, skoro polovina u Evropi dijagnostfikuje u kasnom stadijumu HIV infekcije što znači da im je imunološki sistem značajno narušen, a samim tim i mogućnost odgovarajućeg odgovora na antiretrovirusnu terapiju'', upozorila je Simić.

Cilj službij je da u saradnji s Ministarstvom zdravlja do 2030. godine HIV virus bude dijagnostifikovano kod 90 odsto inficiranih, kako do 2030. godine HIV epidemija više ne bi bila javno zdravstveni problem.

Predstavnica Ministarstva zdravlja, doktorka Vesna Knjeginić navela je da je obezbeđeno besplatno i anonimno testiranje u četiri Klinička centra u Srbiji i na studentskoj poliklinici, jer ako se infekcija otkrije ranije, terapija ima više efekta.

''Polovina njih dijagnozu otkrije u onom trenutku kada je bolest poodmakla i onda kada im je zdravlje znatno narušeno, a lečenje u tom trenutku je mnogo teže'', rekla je Knjeginjić.

Dodala je da su zdravstvene vlasti omogućile lečenje najnovijom generacijom lekova.

Na skupu je rečeno da je od početka epidemije 1985. godine, u Srbiji registrovano 3.500 inficiranih HIV-om, od kojih je polovina obolela, a trećina umrla od AIDS-a.

XS
SM
MD
LG