Linkovi

Medicina 2017 - naučni proboji i nazadovanje zbog mita o štetnosti vakcina


Pedijatar Čarls Gudman objašnjava roditeljima jednogodišnjeg Kamerona Fijera zašto je neophodna kombinovana vakcina protiv boginja i zaušaka.
Pedijatar Čarls Gudman objašnjava roditeljima jednogodišnjeg Kamerona Fijera zašto je neophodna kombinovana vakcina protiv boginja i zaušaka.

U godini na izmaku bili smo svedoci izuzetnih dostignuća u nekim oblastima medicine, ali i nekih nazadovanja, koja je bilo moguće izbeći.

Jedno od najvećih poboljšanja u 2017. bilo je u borbi protiv virusa HIV-a i side. Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da više od polovine onih koji imaju virus HIV, koji izaziva sidu, sada uzimaju lekove da bi kontrolisali bolest. Ti lekovi su ključni za okončanje pandemije.

“Odnedavno, pokazalo se da ti lekovi ne samo što spasavaju živote osoba koje ih uzimaju, već su takođe spustili nivo virusa u organizmu kod inficiranih osoba toliko, da više nije uočljiv. Tako da je praktično nemoguće da ta osoba prenese virus nekom drugom”, objašnjava dr Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti.

Protekle godina takođe se povećao optimizam u pogledu razvoja vakcine protiv side. Drugo veliko kličničko ispitivanje vakcine sprovodi se u Africi. Naučnici se nadaju da će vakcina biti otkrivena i da će, uz terapiju lekovima i druge mere, iskoreniti AIDS.

Muzičar iz Pakisana Salman Ahmad iskoristio je svoj status pop zvezde da bi ubedio roditelje da vakcinišu svoju decu protiv polija - dečje paralize. U 2017. svega 16-oro dece u čitavom svetu je obolelo od dečje paralize, a sva ona žive u Pakistanu i Avganistanu. Virus je nekada svake godine pogađao na hiljade dece širom sveta. Pred obeležavanje Svetske nedelje imunizacije u aprilu, doktorka Flavija Bustreo iz Svetske zdravstvene organizacije poslala je snažnu poruku u prilog imunizaciji.

“Imunizacija i vakcine su najjača sredstava za očuvanje javnog zdravlja koja imamo”.

Najveća pretnja vakcinama su lažni osećaj da problem više ne postoji i pogrešne informacije. Lažni osećaj sigurnosti, jer se bolesti kao što je dečja paraliza gube iz svesti ljudi u većem delu sveta. Pogrešne informacije šire aktivisti kao što je Ajrin Paj.

“Autizam izazivaju vakcinama koje se daju deci mlađoj od tri godine”.

Aktivisti poput Ajrin Paj, okrivljuju se za pojavu malih boginja u saveznoj državi Minesota. Epidemija je mogla da bude sprečena vakcinom MMR.

“Rekla bih da potpunu odgovornost snosi pokret protiv vakcina, a razlog su loša obaveštenost i mitovi koji se šire o vezi između vaccine MMR i autizma, koja ne postoji, i nauka je to dokazala, da to nije istina”, navodi Petsi Stinčfild iz Dečje bolnice u Minesoti.

U Evropi, smatra se da je taj lažni osećaj sigurnosti doprineo smrti 35-oro dece, koja su umrla pošto su se zarazila malim boginjama. Bolest se proširila u 15 evropskih zemalja.

“Male boginje nisu bezazlena bolest. Ako imate pojavu malih boginja, veliki broj osoba će imati ozbiljne komplikacije”, upozorava Entoni Fauči.

Jedna od vakcina koja pomaže i ženama i muškarcima jeste HPV vakcina, koja sprečava većinu vrsta raka grlića materice. Takođe sprečava druge vrste raka, uključujući rak usne duplje, koji izaziva ljudski papiloma virus, odnosno HPV. Na svetskom nivou, rak grlića materice je drugi najčešći oblik kancera kod žena, u zemljama u razvoju. Vakcina umanjuje nivo širenja ljudskom papiloma virusa toliko efikasno, da agencije za javno zdravlje i zaštitu prava žena pozivaju na široko rasprostranjenu upotrebu te vakcine u zemljama u razvoju.

XS
SM
MD
LG