Linkovi

U Srbiji zaraženi HIV-om i dalje izopšteni iz društva


Najčešći put prenosa HIV infekcije još uvek su nezaštićeni seksualni odnosi i putem zajedničkog pribora za injektiranje droge. Foto: Ruters/Diana Markosian

Tokom poslednjih trideset godina, napravljeni su određeni pomaci koji su obezbedili da danas u Srbiji osobe koje su HIV pozitivne žive duže i kvalitetnije, ukoliko je lečenje započeto na vreme. Osobama zaraženim HIV-om je dostupna savremena terapija, koja je infekciju od smrtonosne pretvorila u hroničnu bolest, ali su izopštenost i stigma i dalje veliki problem koji te ljude sprečava da se zaposle i uključe u društveni život.

U Srbiji prema procenama ima 3.500 ljudi koji imaju HIV, ali trećina njih ne zna da je inficirana, jer nema nikakve manifestacije. Kod mnogih se infekcija otkrije kada se jave prvi prvi simptomi side.

Prošle godine u Srbiji otkriveno je 178 novih slučajeva zaraženih, a 14 obolelih je umrlo od side.

Poslednjih godina, sve je više mladih (20 do 29 godina) među novootkrivenim slučajevima HIV infekcije.

Izvršni direktor Unije organizacija osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om Vladimir Antić kaže da je podrška novoinficiranim osobama veoma važna, a da parnjačko savetovanje ima veoma važnu ulogu.

"Parnjačko savetovanje podrazumeva da osobe koje žive sa HIV-om pružaju podršku novoinficiranim osobama. Budžetsko finansiranje te vrste savetovanja svuda je nedorečeno,” rekao je Antić na konferenciji "Održive usluge za osobe koje žive sa HIV-om".

On se nada da će usluga parnjačko savetovanje naći svoje mesto u programskom budžetu za 2020. godinu Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja i dodaje da je finansiranju te usluge mesto na nacionalnom nivou.

Pomoćnica ministra za rad Nina Mitić naglasila je da se zaražene osobe diskrimininišu zbog straha, da se strah javlja zbog neznanja, a da svi zajedno moramo raditi na smanjenju stigmatizacije i predrasuda.

Najčešći put prenosa HIV infekcije i dalje su najčešće nezaštićeni seksualni odnosi, dok je na drugom mestu putem zajedničkog pribora za injektiranje droge.

Najvažnije je da se što ranije otkrije infekcija i da se osobe koje su inficirane HIV-om odmah po dijagnostikovanju započnu terapiju. Lečenje kombinacijom antiretrovirusnih lekova danas menja prognozu HIV infekcije od bolesti koja ugrožava život u hronično stanje koje se može uspešno kontrolisati.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG