Linkovi

Drugi slučaj izlečenja od infekcije virusom HIV


Timoti Rej Braun, prvi čovek koji je izlečen od infekcije HIV virusom (Foto: AP/Manuel Valdes)

Naučnici su objavili drugi poznati slučaj osobe koja nije pokazala znake virusa koji izaziva sidu, posle transplantacije matičnih ćelija i prestanka uzimanja antiretroviralnih lekova.

U studiji koja je objavljena u časopisu Priroda (Nature), čiji je autor Ravindra Gupta sa Univerzitetskog koledža London, opisan je muškarac koji više nema HIV virus, svih 18 meseci pošto je prestao da uzima uobičajeni tretman koji može da suzbije virus, ali ne i da izleči pacijenta.

Muškarac, koji je želeo da ostane anoniman, dobio je dijagnozu HIV-a 2003. godine, a počeo je da uzima antiretroviralne lekove 2012. Pošto je oboleo od Hodžkins limfome, počeo je tretman matičnim ćelijama 2016. i zatim je prestao da uzima antiretroviralne lekove.

Istraživači koji su pratili njegovo stanje ustanovili su da od tada nema tragova HIV-a. Gupta je rekao da je u tretmanu matičnim ćelijama najvažnije da se uzmu ćelije od donatora sa retkom duplom kopijom genske mutacije, koja je prirodno otporna na HIV.

“HIV-u su potrebni određeni proteini da bi ušao u ćeliju. On mora da se poveže sa određenim molekulima na površini ćelije, a mi ih nosimo kao ljudi, posebno na našim Te ćelijama, vrsti belih krvnih zrnaca. Postoje pojedinci, uglavnom u belačkoj populaciji, kod kojih uopšte nema CCR5 koji je jedan od proteina koji je potreban HIV-u i zato je određen broj pojedinaca imun kada se radi o infekciji HIV-om i zato, ako presadite ćelije u nekoga ko već ima HIV, možete da zaštitite nove ćelije od infekcije”, objasnio je Gupta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG