Linkovi

Treću godinu zaredom smanjen životni vek u SAD


ARHIVA - Muškarac trči u parku u Hobokenu, u Nju Džersiju (Foto: AP/Julio Cortez)
ARHIVA - Muškarac trči u parku u Hobokenu, u Nju Džersiju (Foto: AP/Julio Cortez)

Jedna nova studija ukazuje na značajno skraćenje očekivanog životnog veka u Sjedinjenim Državama. Na osnovu analize podataka, očekivani životni vek porastao je je za oko 10 godina u periodu od skoro šest decenija, od blizu 70 godina, do skoro 79, ali je zatim, od 2014, smanjen tokom tri godine zaredom.

Ukupno skraćenje očekivanog životnog veka povezano je sa povećanjem smrtnosti u okviru grupe radno sposobnog stanovništva između 24 i 65 godina, kaže Stiven Vulf koji je koautor izveštaja.

“Veliki deo toga je povećanje broja smrtnih slučajeva zbog predoziranja lekovima, to je bio jedan od najvećih razloga za takav trend”, kaže Vulf.

Od 2014. Amerikanci žive sve kraće
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Sudeći prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, prosečno 130 Amerkanaca umrlo je svakoga dana zbog predoziranja opijatima tokom 2017. godine. Ipak, to nije jedina razlog skraćenja života Amerikanaca.

“Ustanovljen je povećan broj smrtnih slučajeva zbog alkoholizma, samoubistava, zbog desetak bolesti organizma. Mislim na dijabetes, bolesti pluća, srčana oboljenja, sve ukupno to uključuje 35 uzroka smrti”, dodaje Vulf.

Džon Hejga iz Nacionalnog instituta za pitanja starenja kaže da su ti podaci poražavajući.

“Demografi čupaju kosu. To su ozbiljne stvari. Nismo imali toliko skraćenje očekivanog životnog veka u Americi od ranih godina epidemije AIDS-a, a pre toga u godinama međunarodne epidemije gripa posle Prvog svetskog rata”.

Međutim, on takođe naglašava da je skraćenje očekivanog životnog veka kombinacija više procesa koji traju već decenijama.

“To se događa duže vreme. Sjedinjene Države zaostaju za drugim zemljama u poboljšanju procenta smrtnosti u tim direktno vidljivim merama statusa javnog zdravlja, već decenijama”.

Veoma je važno da se tretiraju simptomi, ali i uzroci zdravstvenih problema, kaže profesor Vulf.

“Kao dodatak razvoju protokola za borbu protiv zavisnosti od lekova, alkoholizma ili samoubistva treba da pogledamo unazad i zapitamo se šta se događa sa životnim uslovima u Americi, koji navode ljude na takva ponašanja. Zašto imaju toliko bola zbog kojeg se okreću lekovima? Šta je uzrok očajanja koje ih navodi na samoubistvo? Zašto je dijabetes toliko loše kontrolisan”.

Na neka od tih pitanja odgovara dr Džon Hejga.

“Mi trošimo skoro dvostruko više od evropskog proseka u zdravstvenom sektoru. To je 3,5 hiljade milijardi dolara vredna industrija u Sjedinjenim Državama. Ni jedna druga zemlja nije ni blizu. Nismo dovoljno učinili u oblasti prevencije bolesti i svemu što bi ljudi trebalo da rade. Da budu fizički aktivni, da se pravilno hrane, da pristupaju zdravstvenim problemima na vreme”.

Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG