Linkovi

3D animacija smrtonosnih virusa


Nevidljivi svet virusa je oživeo zahvaljujući grupi ruskih kompjuterskih dizajnera. Naučnici koriste njihove 3D modele virusa kako bi detaljno sagledali šta se dešava na mikroskopskom nivou.

Kompanija "Visual Science" napravila je 3D model virusa zika. Generalni direktor tog dizajn studija Ivan Konstantinov ističe da bolje znamo kako izgledaju susedne planete nego mikroskopski svet u našim telima.

“Vidimo naš projekat kao moćan instrument za skretanje pažnje na taj problem, da pokažemo ljudima kako u realnosti izgleda mikrosvet, kakva je stvarno forma virusa i pokušavamo da sve to napravimo da izgleda zanimljivo”.

“Visual Science” pravi interesantne i naučne 3D modele, ilustracije i animacije za razne industrije već skoro celu deceniju. Njihov rad na virusima istraživačima pruža snimke mikroba koje proučavaju u visokoj rezoluciji sa mnoštvom detalja. Prvo su napravili virus HIV.

“Da, model HIV-a smo napravili 2009/2010. i bio je to prilično težak posao za koji nam je trebalo sedam, osam meseci. To je u stvari bio prvi pokušaj da se napravi model koji je naučno tačan sa svim atomskim molekularnim detaljima i uspešno smo to obavili”, kaže Ivan Konstantinov.

Tačnost modela se ne odnosi na boje, ali za to postoji razlog.

“Virusi u stvarnosti nemaju boju. Mi smo koristili boje kako bismo označili komponente koje su od genoma virusa, a sivom bojom smo označili one komponente koje je virus uzeo iz ljudske ćelija”.

Tim “Visual Science” je do sada napravio modele osam virusa, i dobili su međunarodno priznanje za svoj rad na vizualizaciji mikroskopskog sveta.

XS
SM
MD
LG