Linkovi

Palmer: Nova administracija imaće isti pristup Balkanu


Specijalni izaslanik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer
Specijalni izaslanik državnog sekretara SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer

Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za zapadni Balkan Metju Palmer ocenio je da će nova američka administracija na čelu sa demokratom Džozefom Bajdenom imati isti "stabilan i kontinuiran" pristup Balkanu kao i prethodne administracije, prenosi RTS.

Palmer za RTV Albanijie rekao da od nove vlade na Kosovu, koja će biti izabrana nakon parlamentarnih izbora 14. februara, očekuje da razmotri pristup dijalogu sa Beogradom.

"SAD pozdravljaju novu vladu koja će biti formirana na izborima 14. februara na Kosovu i bićeno joj biti partner", kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan.

Na Kosovu su raspisani parlamentarni izbori pošto je Ustavni sud Kosova proglasio neustavnom vladu Avdulaha Hotija zbog nevažećeg odlučujućeg glasa poslanika Etema Arifija.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić je ranije ocenio da su izbori "izgovor Prištine za odlaganje dijaloga sa Beogradom", a na Kosovu su podeljena mišljenja da li će izbori pomoći izlasku iz političke krize u koju se upalo nakon optužnice Specijalnog veća za ratne zločine protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Specijalni izaslanik za Zapadni Balkan poručio je u intervjuu albanskoj televiziji da će važno da se nova vlada Kosova pozabavi vladavinom prava i transparentnim i odgovornim upravljanjem, ekonomskim rastom, mogućnostima za strane investitore.

Palmer je rekao da je potrebna i procena pristupa Prištine u dijalogu sa Beogradom.

I dalje aktuelni kosovski premijer Avduhal Hoti najavio je da će Priština ponovo uvesti recipročne mere prema Srbiji ako ne bude sporazuma o međusobnom priznanju.

XS
SM
MD
LG