Linkovi

Vučić sa Godfrijem: I zemlje kandidati za EU mogu da osete zamor


Ambasador SAD Entoni Godfri sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem (foto Fonet)
Ambasador SAD Entoni Godfri sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem (foto Fonet)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom SAD u Srbiji Entonijem Godfrijem sa kojim je razgovarao o nastavku sprovođenja Vašingtonskog sporazuma, evropskim integracijama i bilateralnoj saradnji u kontekstu obeležavanja 140. godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD, saopšteno je iz kabineta predsednika.

Vučić je poručio da je dogovor iz Vašingtona, koji je Srbija potpisala sa administracijom bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, korak u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kao i da je Srbija "uvek spremna za otvoren dijalog sa Prištinom".

Predsednik Srbije je zahvlio na kontinuiranoj podršci Vašingtona na putu Srbije u EU, koji je jedan od spoljnopoliitčkih ciljeva.

"SAD bi mogle da sugerišu svojim evropskim partnerima da je napredak Zapadnog Balkana u oblasti evrointegracija neophodan, pre svega zbog mogućnosti da i same zemlje kandidati u određenom trenutku osete zamor od konstantnog odsustva napretka. Reforma naših društava jeste sama po sebi cilj, ali ishod mora biti izvestan i jasan".

Predsednik Srbije je kazao da je jačanje saradnje sa Amerikom jedan od spoljnopolitičkih prioriteta za Srbiju i da bi "češće posete na visokom nivou potvrdile takvu opredeljenost dveju zemalja".

Vučić je rekao da se nada da bi predsednik SAD Džo Bajden mogao da poseti Srbiju.

U saopštenju se navodi da su se dvojica sagovornika saglasila da je potrebno više projekata od obostranog interesa i naglasili koliko je značajno angažovanje kancelarije Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beogradu.

XS
SM
MD
LG