Linkovi

Opozicija pritiska REM da radi svoj posao


Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je tužbe danas protiv TV Pink i lista Informer (Foto: Glas Amerike)
Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas najavio je tužbe danas protiv TV Pink i lista Informer (Foto: Glas Amerike)

Funkcioneri Saveza za Srbiju okupilii su se ispred sedišta Regulatornog tela za elektronske medije REM i zatrašili da kazni RTS i RTV i da ukine nacionalnu frekvenciju Pink televiziji.

Trenutni pedsedavajući predsedništva Saveza za Srbiju Janko Veselinović rekao je da je REM odbio da nadzire rad elektronskih medija u političkim kampanjama 2016, 2017 i 2018. godine, te da je propustio da oduzme frekvenciju TV Pink, iako je za to, kako je rekao, bilo na desetine, a možda i stotine razloga.

Dodao je da je to regulatorno telo propustilo i da opomene RTS zbog neobjektinvog informisanja i nezastupljenosti opozicionih stranka na javnom servisu.

"Ispunili su se svi uslovi da opozicija jednoglasno traži da se stanje hitno promeni, a ako ne - da se preduzmu druge mere, kako bi u Srbiji imali slobodu medija”, rekao je Veselinović.

Članica REM Olivera Zekić uzvratila je da ovo nezavisno regulatorno telo za elektronske medije niko "iz vlasti ne pritiska, pa neće ni opozicija" i ocenila da se opozicija ponaša kao informbiro.

Novinar Pinka je na to primetio da je Veselinović izneo više netačnih optužbi na račun te medijske kuće, i upitao da li opozicija hoće da cenzuriše tu televiziju.

Đilasove tužbe

Bivši gradonačelnik Beograda i jedan od osnivača Saveza za Srbiju Dragan Đilas izjavio je da je podneo tužbu protiv vlasnika Televizije Pink Željka Mitrovića zbog klevete i uvreda izrečenih na toj televiziji, kao i protiv urednika dnevnog lista "Informer" Dragana J. Vučićevića i Aleksandra Ignjatovića zbog kako je naveo, govora mržnje.

Ðilas je potom optužio članicu REM Oliveru Zekić, koja je takođe pristvovala konferenciji SZS, da je nedavno saopštenje pisala "po diktatu" predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Mi smo samostalni i nezavisni. Niko nas iz vlasti ne pritiska, neće nas pritiskati ni opozicija”, istakla je Zekić.

Zekić je navela da predstavnici SZS-a, ako hoće nešto da poruče REM-u, to treba da učine tako što će im uputiti pisane zahteve, a ne tako što će se okupljati ispred zgrade gde se REM nalazi i držati konferenciju za novinare.

"Ne znam kako bih objasnila okupljanje šačice lidera, koji neće da prime odštampani Zakon o elektronskim medijima, u kome piše čime se bavi REM. Oni to ne znaju, promašili su temu, a ja da im pomažem da svoju temu bolje formulišu, neću”, rekla je ona.

Ovo regulatorno telo je na meti kritika već godinama u Srbiji, a nedavno su se sukobili i sa ministrom kulture oko rijaliti programa koji se emituju na kanalima srpskih televizija i tom prilikom je iz REM-a odgovoreno da rijaliti programi nigde nisu zabranjeni, pa neće biti zabranjivani ni u Srbiji.

XS
SM
MD
LG