Linkovi

Analitičari: najneregularnija kampanja u Srbiji do sad


Izbori u Srbiji
Izbori u Srbiji

U nedelju, 2. aprila, građani Srbije još jednom izlaze na birališta da, u redovnom izbornom terminu, izaberu predsednika Srbije. Ako je verovati agencijama za istraživanje javnog mnenja, predsednički izbori u Srbiji su odavno odlučeni i kako pokazuju ankete, jedino pitanje bez odgovora je koliko će iznad 50 odsto glasova osvojiti lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

Slično je i na kladionicama, koje Vučiću za daju 52 odsto, a naspram ove igre velikih brojeva opozicioni predsednički kandidati i dobar deo javnosti postavljaju pitanje predizborne kampanje i izbornih uslova u kojima će se trčati trka za predsednika Srbije.

„Ja mislim da su ovo najneregularniji izbori, kada je reč o predizbornoj kampanji. Kako će da bude na brojanju glasova - to ćemo tek da vidimo”, kaže Cvijetin Milivojević iz agencije “Pragma”.

To nam govori da su preduslovi za održavanje demokratskih izbora svedeni na mogući minimum. Ukoliko ne postoji kontrola, koja je sistematska, onda možemo da pretpostavimo da će različiti akteri pokušati da urade različite stvari koje mogu da ugroze kvalitet izbornog procesa”, ocenjuje Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA.

Jutros su skoro sve naslovnice dnevnih novina osvanule sa reklamnom porukom Aleksandra Vučića, ali i bez toga ova predizaborna kampanja ostaće upamćena i po neravnopravnoj zastupljenosti presedničkih kandidata u medijima - kako pokazuju istraživanja, Vučić je sam imao na RTS-u 56 odsto prostora za predstavljanje, a svih ostalih deset kandidata zajedno dele preostalih 44 odsto.

U pojedinim komercijalnim medijima ta neravnoteža u korist kandi-data vladajuće koalicije je još izraženija.

Vi imate petoricu opozicionih kandidata koji su faktički diskvalifikovani po svim mogućim osnovama. Oni ni ljudski sad, a nažalost večina birača u Srbiji veruje onome što gleda na TV Pink i RTS-u, ti ljudi faktički ni pod kojim uslovima ne zaslužuju da se pominju kao kandidati, a kamoli da budu ozbiljni kandidati. Takva vrsta diskvalifikacije nije viđena u vreme Miloševića, ili makar nisu viđene tolike razmere diskvalifikacije”, ističe Cvijetin Milivojević.

Sa druge strane, Raša Nedeljkov iz udruženja CRTA podseća i na to da je REM najavio da neće nadgledati rad televizija u kampanji, da je ostao sporan sastav RIK-a, da ni Agencija za borbu protiv korupcije neće u punom kapacitetu nadgledati izbore. Takođe, samo će šest OEBS-ovih posmatrača biti prisutno u nedelju na izborima.

Mogu da tvrdim da kada ne postoji kontrola, kada ne postoji svest da će ipak neko tužilaštvo da reaguje ukoliko podmićujem, ukoliko prisiljavam nekoga da bude na listi za sigurni glas, ukoliko pretim ili na neki način utičem na svog zaposlenog da glasa, ili ne glasa za nekoga, da bude na nečijem mitingu, ili ne bude na nečijem mitingu, kada znam da neće niko da me kontroliše, da neće niko da me privede zbog toga, onda ću raditi sve.”

Ovde se priča vraća na početak - hoće li biti drugog kruga i šta opozicija može da očekuje u nedelju na izborima.

Ono jedino što može da bude nada za ove nesrećne opozicione kandidate, oni zapravo i nemaju cilj da pobede, nego cilj im je da bude drugog kruga. Mislim na one prave opozicione kandidate. Ili opet, ako bude drugog kruga, da oni baš uđu u drugi krug. To je jedna potpuno suluda situacija. Oni se bore između sebe sad, ko će biti drugi, ako bude drugog kruga”, smatra Cvijetin Milivojević.

Na kraju, ne treba zaboraviti ni činjenicu da iza Aleksandra Vučića stoji jaka i moćna SNS, koja zajedno sa SPS-om, Ljajićevim SDS-om i drugim strankama daje odličnu startnu poziciju. Naspram Vučića, ni jedan drugi predsednički kandidat nema podršku tako velikih stranaka, a neki od njih nemaju čak ni stranku iza sebe. Sve govori u prilog tome da će za opoziciju ovo biti teška nedelja, ali možda je ipak bolje sačekati da ta nedelja prođe.

XS
SM
MD
LG