Linkovi

"Dozvola za mrak": Mediji u Srbiji shvaćeni kao opozicija


Arhiva, ilustracija - Ugrožena sloboda štampe.
Arhiva, ilustracija - Ugrožena sloboda štampe.

Situacija u medijskoj sferi u Srbiji nikada nije bila gora, vlast disciplinuje medije, a od političara po malo preostalih nezavisnih medija i novinara mnogo su gori paramediji koji pokušavaju da ih disciplinuju, rečeno je u ponedeljak uveče na tribini o gašenju medijskih sloboda u Srbiji, "Dozvola za mrak", koju je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Novinarka nedeljnika NIN Vesna Mališić ocenila je da se ti "paramediji" ne bave novinarstvom, nego čistom političkom propagandom, prenose agencije. "Mi imamo problem sa njima. Oni su taj prvi ešalon, taj prvi vod koji 'strelja' odmah, pa posle toga dolazi Vulin. Trenutno se nalazimo u najvulgarnijem trenutku koji sam zapamtila, a u novinarstvu sam od 1983. godine. Ne pamtim da je bilo tako vulgarno, tako grubo, surovo i neizvesno za svakoga ko je spreman da radi svoj posao kako treba", rekla je ona.

Mališić je ocenila da su mediji ovog trenutka "shvaćeni kao opozicija".

Mi smo malo po malo, neosetno ubačeni u neki kavez, malo je nas koji se nešto bunimo, rekla je Mališić i upozorila da da je većina ćutala kada su izbacivali novinare iz redakcija, kada su novinari ostajali bez posla. "Došli smo dotle da je vlastima najveći problem Vreme, Danas, NIN, dva portala i jedna televizija koja ne može da se vidi u pola Beograda. Previše smo mi slabi, a naspram sebe imamo bučnu vlast koja pokušava da uguši i to malo što je ostalo, verujući verovatno da može da vlada samo onda kada ima apsolutnu saglasnost svih", rekla je Mališić.

Prema njenim rečima, novinarstvo danas zasniva se na fanatizmu pojedinaca koji su spremni da izgube posao. "Za svakog od nas koji ovo radi je pitanje trenutka kada će izgubiti posao voljom oglašivača koji neće dati reklame pa zbog toga novina neće moći da isplaćuje plate", rekla je Mališić.

Danas su nosioci slobodne reči glumci i novinari i neke političke partije. Nalazimo se na jednoj granici i vreme je da se bavimo sobom, sopstvenom profesijom, da vidimo gde smo, pa da onda posle postavljamo neka druga pitanja, rekla je ona.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić rekao je da predsednik Srbije i Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić, kreira ambijent u Srbiji i odnos prema novinarima. Vučić "prezire novinare" po tome je gori od Slobodana Miloševića, rekao je.

"Vučić je pokušao da bude novinar, a onda su ga stavili za ministra informisanja. Vučić od sopstvenog naroda više prezire jedino novinare. Ne prođe dan a da nekom od novinara nije nacrtana meta na čelu. Vučić je gori od Miloševića, jedino što za razliku od Miloševića, Vučić ne ubija – još", rekao je Lekić.

Prvi čovek Srbije, dodao je Lekić, "svađa se sa tviterašima" i ocenio da je to "uvod u nešto što se sprema". "Nije isključeno da će pokušati da ograniče slobodu na društvenim mrežama", kazao je Lekić.

Destine krivičnih prijava podneto je protiv REM-a, Pinka, Informera i niko se ne osvrće na to, podsetio je.

Iza gašenja Vranjskih stoji Srpska napredna stranka, rekao je on. "Čovek iz vrha lokalne vlasti iz SNS-a mu je rekao da mora biti eliminisan jer SNS Vranjske smatraju jedinim političkim protivnikom u Vranju", naveo je Lekić.
Odluka Vukašina Obradovića da stupi u štrajk gladju probudila nadu u ljudima, ocenio je Lekić i najavio da će neformalno telo koordinirati dalje akcije ne samo kolega, već i javnosti s ciljem "oslobađanja medija" u Srbiji.

"Od četvrtka krećemo u akciju za oslobađanje medija, da pokušamo da objasnimo ljudima da bez medija nema demokratije i da nam pomognu u toj borbi", rekao je Lekić. Ocenio je da su novinari koji rade u skladu sa kodeksom hrabriji deo društva, jer otvaraju teme i istupaju hrabro. Nema drugih profesija, tu i tamo poneki glumac.

Novinar Teofil Pančić rekao je da medijska scena Srbije nikada nije bila gora. Bila su "vremena fizičke brutalnost, rata, ali nije bilo vremena ovolikog jada, poniženja, ovolikog beznađa u ovoj profesiji i oko nje", rekao je Pančić i ocenio da je štrajk glađu Vukašina Obradovića bio logičan nastavak napada na medije. "Bilo je samo pitanje ko će na taj način prvi da krikne i da poruči da se neće predati bez borbe", kazao je Pančić.

Pančić je kritikovao i opoziciju, za čije lidere je rekao da su "lepo situirani" i da se ne bave pitanjima koja se tiču građana. "Cela priča kritičke javnosti se svela na (glumce) braću Trifunović i šest i po novinara, a mafija vlada Beogradom i Srbijom, uz pomoć medijskog smeća poput Informera", rekao je Pančić.

Radijski voditelj Daško Milinović rekao je da svako ima onoliko slobode koliko se bori za nju. "Ja verujem u ljude, što je možda ničim potkrepljeno verovanje. Posle nekog vremena zatupljivanja, mozak će hteti da razmišlja", kazao je Milinović.

Sledeća tribina NDNV-a pod istim nazivom biće organizovana u četvrtak u Pančevu, prenele su agencije.

XS
SM
MD
LG