Linkovi

Formirana Radna grupa za izradu medijske strategije


Na sastanku premijerke Srbije Ane Brnabić i predstavnika medijskih i novinarskih udruženja, formirana je Radna grupa za izradu medijske strategije, na čijem je čelu Dejan Stanković iz Ministarstva kulture i informisanja.

Vlada Srbije saopštila je da se Radna grupa sastoji od devet predstavnika medijskih u novinarskih udruženja i osam predstavnika države.

"Medijska strategija će biti izrađena uz podršku OEBS-a i Delegacije Evropske unije u Srbiji, čiji su predstavnici prisustvovali sastanku. Dogovoreno je da će OEBS u narednom periodu nastaviti da pruža podršku ekspertima koje će odabrati medijska i novinarska udruženja, a koji će kao ekspertski tim pomoći u izradi strategije", piše u saopštenju.

Prema dogovoru, Vlada Srbije trebalo bi da formira Koordinaciono telo za saradnju sa medijima, dok će medijska i novinarska udruženja formirati Tim za dijalog.

Članovi Radne grupe u ime medijskih i novinarskih udruženja su: Vukašin Obradović, Tanja Maksić, Jelena Kleut, Stojan Marković, Boban Tomić, Dalila Ljubičić, Nino Brajović, Maja Rakovic i Dragana Čabarkapa, navodi se u saopštenju.

Današnjem sastanku, osim ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljević prisustvala je i savetnica predsednika Srbije za medije Suzana Vasiljević, kao i savetnica premijerke za medije Jelena Kovačević.

Sejdimović: Teški pregovori sa Vladom

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović izjavio je da su se novinarska i medijska udruženja postigla dogovor sa Vladom nakon "tri runde teških pregovora",uz prisustvo međunarodnih institucija, kao i o uporednom rešavanju "veoma ozbiljnih medijskih problema".

"Stav novinarskih i medijskih udruženja je da su ova dva procesa međusobno zavisna i ona neće učestvovati u izradi strategije, ukoliko država odbije da rešava goruće probleme, među kojima se izdvajaju bezbednost novinara i diskriminacija medija koji nisu bliski vlasti", rekao je Sejdinović novinarima posle sastanka, prenose mediji.

"Biće ovo, po svemu sudeći, veoma težak i naporan proces, s neizvesnim ishodom, u koji moramo ući i pokušati da nešto uradimo", ocenio je Sejdinović.

Obradović: Obnoviti medijski pluralizam

Predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović, rekao je da je jedan od osnovnih ciljeva rada na budućoj Medijskoj strategiji utvrđivanje medijskog pluralizma i stvaranje medijske scene koja će omogućiti građanima da budu informisani iz više izvora, da taÍko upoređuju informacije i biraju šta im je važno.

On je rekao da se radi na dokumentu koji će biti priložen novoj Radnoj grupi Ministarstva kulture i informisanja za izradu Medijske strategije. Prošla Medijska strategija nije dala rezultate u onome što je bio njen osnovni cilj - zaštita javnog interesa, odnosno interesa građana u informisanju.

"Stav oko učešća države u medijima, kao i o regionalnim servsima se nije promenio – država treba da se povuče, ali ne iz onoga što je zaštita javnog interesa", rekao je Obradović i dodao da uloga države mora da bude jasna u sistemu informisanja, ali ne na dosadašnji način koji je bio usmeren na to da se favorizuje jedna grupa medija na račun druge.

"Pokušaćemo da napravimo takvu Strategiju koja će i kroz sufinansiranje medijskih sadržaja i položaj, pre svega, lokalnih medija i javnih servisa da napravi nekakav iskorak ka drugačijom medijskoj sceni od one koji trenutno imamo", istakao je Obradović.

On je naveo da postoji i veliki problem sa Regulacionim telom za elektronske medije - REM, jer se ne pridržava zakona i ne koristi ovlašćenja koja su mu na raspolaganju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG