Linkovi

Vučić dominatan u medijskoj kampanji


Predizborni bilbordi sa likom Aleksandra Vučića (REUTERS/Marko Djurica)
Predizborni bilbordi sa likom Aleksandra Vučića (REUTERS/Marko Djurica)

Aktuelni premijer i predsednički kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić, dominatna je medijska ličnost tekuće kampanje pošto je u centralnim vestima zastupljen 250 minuta više od svih ostalih kandidata, rečeno je na predstavljanju teme "Regulacija i samoregulacija medija i novinarske profesije u izbornom procesu Alter-REM".

Prema istraživanju Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) za televizije RTS 1, Pink, Prva, B92, Hepi i N1 od 3. do 23. marta, Vučić je , kao i za vanredne parlamentarne izbore 2016. godine, i u ovoj kampanji za predsedničke izbore "ključni medijski protagonista".

"O njegovoj sveprisutnosti govori podatak da je 15.000 sekundi više zastupljen od svih ostalih kandidata zajedno. Kao premijer, Vučić je bio prisutan u 31 odsto, a kao predsednički kandidat u 17 odsto ukupnog posmatranog vremena," naveo je istraživač BIRODI Dražen Pavlica dodajući da je prvi sledeći kandidat zastupljen jednocifrenim procentom.

On je ocenio da u velikom broju slučajeva nije bilo "jasno medijski razlučeno" da li Vučić nastupa sa funkcije predsednika Vlade Srbije ili kao predsednički kandidat vladajuće koalicije.

"Kao premijer, bio je prisutan 25.000 sekundi a kao predsednički kandidat 13.500. Najviše vremena, 20.000 sekundi, Vučiću je posvećeno na televiziji Pink, u čijim je centralnim informativnim emisijama dnevno zastupljen oko 15 minuta," objasnio je Pavlica.

Istraživanje BIRODI je pokazalo i da je RTS svim kandidatima omogućio maksimalno pozitivno predstavljanje uz srazmerno ujednačen obim zastupljenosti dok je na televiziji N1 funkcionerska kampanja premijera Aleksandra Vučića bila najmanje zastupljena.

Zoran Gavrilović, istraživač Biroa rekao je da prema rezultatima telefonske ankete u kojoj su ispitanici navodili koje medije koriste radi informisanja o političkim zbivanjima, rezultat je da u Srbiji postoje "dve vrste populacije".

"Oko 40 odsto ispitanika, i to je konzervativni deo koji će glasati za Vučića ili Šešelja, dolazi od bitnih informacija preko televizija sa nacionalnom ili regionalnom frekvencijom. Oni su stariji od 45 godina, sa osnovnim ili nižim obrazovanjem, a njih 80 odsto smatra da je Srbiji potreban lider čvrste ruke," rekao je Gavrilović.

On navodi i da oko 20 odsto ispitanika samostalno traži bitne informacije na internetu.

"Reč je o građanima starim do 29 godina, sa visokim ili višem obrazovanjem kojima liderstvo nije bitno, socijaldemokratske, konzervativne ili liberalne orijentacije koji će na ovim izborima glasati za Jeremića, Jankovića, Obradovića ili Radulovića," kaže Gavrilović.

Istraživač BIRODI navodi i da je stanje u oblasti kampanje u medijima danas je "primetno lošije" u odnosu na rezultate monitoringa medija za kampanju 2012. godine.

"Ključan je nerad Regulatornog tela za elektronske medije koji čuva kulturu autoritarnosti. Danas u Srbiji imamo medije koji sputavaju razvoj političke kulture i to su mediji koje mi plaćamo," navodi Gavrilović.

BIRODI je takođe zatražio da se uspostavi mehanizam podrške uzbunjivačima koji žele da iznesu dokaze o kršenju izbornih procedura i zloupotrebi ovlašćenja od institucija koje se staraju o integritetu izbornog procesa.

Biro je u saopštenju naveo da taj mehanizam treba da se odnosi na državne službenike, državne funkcionere, članove izbornih komisija, zaposlene i angažovane u Agenciji za borbu protiv korupcije, REM, javni sektor, na zaposlene u agencijama za marketing i istraživanja javnog mnjenja, na članove političkih partija.

Ta organizacija je najavila da će svim institucijama dostaviti liflet sa detaljnim informacijama o mehanizmu podrške uzbunjivačima, tačnije pravnoj, medijskoj i međunarodnoj podršci svakome ko ukaže na štetne radnje koje dovode u pitanje legalnost izbornog procesa.

XS
SM
MD
LG