Linkovi

Predstavnici vlasti i medija ponovo za istim stolom


Sastanak Tima za dijalog, koji čine predstavnici Vlade Srbije i medijskih udruženja.

Prvi sastanak Tima za dijalog, koga, sa jedne strane čine predstavnici vladinog Koordinacionog tela za saradnju sa medijima, i sa druge strane medijskih i novinarskih udruženja, održan je u Beogradu i na njemu je određeno 20 pitanja i tema kojima će se Tim nadalje baviti, saopštila je Vlada Srbije. Predstavnici medijskih udruženja najavili su da će, dok traje dijalog, redovno servirati goruće probleme iz medijske sfere u Srbiji i ocenjuju da je "lopta u vladinom terenu".

Nedim Sejdinović, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine koji je prisustvovao sastanku, rekao je da se između ostalog razgovaralo o potrebi da se deblokira rad Stalne radne grupe za bezbednost novinara, ali i o problemima bezbednosti novinara koji su političke prirode.

Sejdinović je rekao da rad Tima za dijalog i Koordinacionog tela “vezan sa radom Radne grupe za izradu medijske strategije”, odnosno da su ta dva procesa međuzavisna, te da učešće novinarskih udruženja u Radnoj grupi zavisi od rešavanja gorućih pitanja u medijima.

"Izneli smo stav da predstavnici vlasti stvaraju atmosferu nasilja i targetiraju novinare, zbog čega je ugrožena njihova bezbednost. Takođe smo ukazali i na brojne zloupotrebe izvršne vlasti koja protivzakonito iznosi detalje iz istrage i na taj način dodatno ugrožava bezbednost i urušava institucije”, kazao je Sejdinović i dodao da će ovo biti test da li je Vlada spreman da rešava brojne probleme na medijskoj sceni.

Tim za dijalog
Tim za dijalog

Dodao je da su predstavnici udruženja ukazali i na ozbiljne probleme i zloupotrebe u sferi konkursnog sufinansiranja medija, da su tražili da se Koordinaciono telo odredi prema tome, ali su predložili i konkretna rešenja.

Udruženja su ukazala i na “nezakonit status Tanjuga i Radio-televizije Kragujevac, na težak profesionalni i ekonomski položaj novinara i medija, političke zloupotrebe REM-a, probleme u slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, svakodnevno, kontinuirano kršenje novinarskog kodeksa i podršku vlasti medijima koji krše kodeks”, kao i da “skoro da nema oblasti u medijskoj sferi u kojoj ne postoje ozbiljni problemi”.

Lekić (NUNS): Poslednja prilika vlastima

Od početka godine slušamo kako u vlasti Srbije postoji politička volja da se razreše nagomilani problem na relaciji mediji – država, podsetio je za Glas Amerike Slaviša Lekić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i ocenio da je ovaj sastanak tek je prvi korak na "dugom i napornom maršu u čijem ćemo finišu tek dobiti naznake o tome da li se ta politička volja izrodila u nešto konkretno".

Lekić je ocenio da je vlastima stalo da se medijska strategija usvoji do kraja godine, jer će se to, po njegovim rečima, reflektovati i na godišnji izveštaj u napretku Srbije.

On smatra da i medijskoj zajednici odgovara da Medijska strategija što pre zaživi, "jer dok ona zaživi i dok se iz nje izrode zakoni koje ćemo primenjivati, a ne zaobilaziti ili primenjivati ih po sopstvenom ćefu, proći će najmanje 18 meseci". Pitanje je koliko će medija do tada preteći i pitanje je, bez preterivanja, hoće li profesija, u svom izvornom značenju, opstati, zaključuje Lekić.

Predsednik NUNS-a dodaje da je namera Tima za dijalog da, dok traje izrada Medijske strategije, predstavnicima vlasti delegiranim u Koordinacionom telu za saradnju sa medijima “servira” aktuelne i goruće problem medija čija su reševanja nužna i neodložna.

Lekić je naveo da je tu reč o problemima bezbednosti novinara, deblokadi rada Stalne radne grupe za bezbednost novinara, političkim zlopupotrebama REM-a, zlopupotrebama na konkursima za sufinansiranja medijskih sadržaja, kontinuiranom kršenju novinarskog kodeksa u medijima bliskim vlastima, netransparentnom odlivu budžetskih sredstava u kase medija bliskih SNS-u, kroz oglašavanje, tendere, javne nabavke ili donacije, te o nezakonitom statusu Tanjuga i nedefinisanom status Novosti i Politike.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG