Linkovi

Stanje civilnog sektora u Srbiji


U 2015-toj godini civilne organizacije u Srbiji su pokazale napredak u organizacionim kapacitetima, blago uvećanje finansijske održivosti i poboljšanja u infrastrukturi, ali i pad u zakonskom okruženju, oblasti zagovaranja, pružanju usluga i slike u javnosti, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare o položaju civilnog sektora u Srbiji.

Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju je ukazao da se medijska pokrivenost rada civilnog sektora smanjuje, što zbog privatizacije medija, a što zbog toga što su informativni programi posvećeni aktivnostima Vlade:

"Moramo da spomenemo i ovu stvar – a to su sve veći i češći napadi na organizacije civilnog društva u medijima. Vratio nam se nekako u javni diskurs nešto što se zove strani plaćenici, a početak toga je zabeležen početkom 2015. godine. Ali čak i da izađemo iz tog diskursa stranih plaćenika, postoji veliki problem što se mediji isključivo fokusraju na pitanje finansiranja organizacija civilnog društva, mimo svakog konteksta. Mimo rezultata, mimo ishoda tog rada."

Vršilac dužnosti izvršne direktorke Građanskih inicijativa Bojana Selaković navela je da je lično prisustvovala odličnom sastanku sa poslanicima u cilju bolje saradnje i otvorenosti parlamenta ka civilnom sektoru. Međutim, vrlo brzo ti isti poslanici su pokazali kako zaista vide saradnju sa civilnim sektorom, istakla je Selaković:

"Mi smo dve meseca nepuna nakon toga imali situaciju da izbor predstavnika civilnog društva u Upravnom odboru REM-a bude blokiran od strane istih tih poslanika."

Direktorka kancelarije USAID-a u Srbiji Lora Palmer Pavlović je najavila da će ta organizacija nastaviti da pruža podršku civilnom sektoru i Vladi Srbije, kako bi njihov dijalog doneo konkretan rezultat.

XS
SM
MD
LG