Linkovi

NŠN: Mediji podbacili u izveštavanju o izbornoj kampanji


Mediji nisu ispunili svoj osnovni profesionalni zadatak u predizbornoj kampanji i potencijalnim biračima nisu ponudili dovoljno kvalitetnih informacija da bi ih osnažili za ostvarivanje prava na izbor – osnovna je ocena istraživanja Novosadske škole novinarstva, čiji su istraživači pratili izveštavanje 107 medija tokom predizborne kampanje.

Na današnjem predstavljanju rezultata, profesorka Dubravka Valić Nedeljković je ocenila da se kampanja odvijala u lošem konktestu kada je reč o regulaciji - Regulatorno telo za elektronske medije je radilo u nepot-punom sastavu, a pravila REM-a za praćenje izbora bila su veoma široko postavljena, smatra ona:

"Takav krnji REM je birao upravne odbore javnih servisa, i to izbori, možemo slobodno reći da su bili relativno kontroverzni. To se pokazalo i odmah nakon izbora, jer RTV Vojvodine je netom promenila svoj menadžerski, uređivački i novinarski kadar, gotovo 25. aprila."

Mediji su u kampanji favorizovali SNS i njenog lidera Aleksandra Vučića, rekao je Stefan Janjić iz Novosadske škole novinarstva i izneo podatak da je SNS na RTS-u bila zastupljena sa 25 odsto, DS i SPS sa se-dam odsto, a svi ostali 61 odsto.

U NŠN su uradili i simulaciju – kako bi izgledao parlament ako bi bi se umesto glasova birača računalo vreme pojavljivanja stranaka u me-dijima:

"Manjinama smo dodelili tri mandata, a sve ostalo na osnovu Dontovog modela. Tu su četiri stranke prešle cenzus – SNS sa 148 mandata, DS 49, SPS 27 i SRS 23 mandata."

Kao specijalitete iz rubrike “Verovali ili ne” tokom predizbornog izveštavanja, Stefan Janjić je izdvojio prilog o predizbornom mitingu SNS na televiziji Pink koji je trajao 33 minuta, kao i intervju na istoj televiziji sa liderom SNS Aleksandrom Vučićem, koji trajao dva sata, a tokom kojeg je novinarka izgovorila svega 14 rečenica, naglasio je Janjić.

XS
SM
MD
LG