Linkovi

Počela vakcinacija američkih zdravstvenih radnika protiv Kovida 19


"Želim da ulijem poverenje javnosti da je vakcina bezbedna"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Sandra Linzi, medicinska sestra na angažovana intenzivnoj nezi, primila je prvu vakcinu u Jevrejskom medicinskom centru na Long Ajlendu. (Video i foto: Reuters)

U Sjedinjenim Državama u ponedeljak je otpočela najveća dosadašnja kampanja vakcinacije u kojoj će vakcinu protiv koronavirusa prvi primiti zdravstveni radnici zaposleni u bolnicama.

Prva među njima bila je Sandra Linzi, medicinska sestra na angažovana intenzivnoj nezi, primila je prvu vakcinu u Jevrejskom medicinskom centru na Long Ajlendu.

"Osećaj je identičan onom kada primate bilo koju drugu vakcinu. Puna sam nade i osećam se rasterećeno. Naslućujem da nastupa period izlečenja. Nadam se da će ovo označiti početak kraja veoma bolnog perioda u našoj istoriji. Želim da ulijem poverenje javnosti da je vakcina bezbedna", rekla je Linzi nakon što je primila vakcinu protiv Kovida 19 koju su razvile i proizvele kompanije "Fajzer" i "Bajontek".

Endrju Kuomo, koji je prvoj vakcinaciji prisustvovao putem video linka, ocenio je da se ukazuje svetlo na kraju tunela.

"Ali se radi o dugom tunelu", zaključio je Kuomo.

Sandra Linzi prima čestitke kolega nakon što je primila vakcinu protiv Kovida 19
Sandra Linzi prima čestitke kolega nakon što je primila vakcinu protiv Kovida 19

Ubrzo je informaciju o prvoj vakcinaciji u Sjedinjenim Državama na društvenoj mreži Tviter objavio aktuelni predsednik Donald Tramp.

"Primljena je prva vakcina. Čestitam Sjedinjenim Državama! Čestitam svetu!", objavio je Tramp.

Prve doze vakcina protiv Kovida 19, proizvođača Fajzer/Bajontek, u nedelju su poslate širom SAD iz Fajzerovog pogona u Mičigenu.

"Nadamo se da će vakcinacija početi ekspeditivno, već u ponedeljak", rekao je za CNN uoči početka vakcinacije Stiven Han iz Uprave za hranu i lekove (FDA) koja je u petak po hitnom postupku odobrila vakcinu. On je procenio da bi do kraja godine 20 miliona Amerikanaca moglo da dobije prvu, od potrebne dve doze vakcine.

Prioritet pri vakcinaciji u Americi imaće zdravstveni radnici i štićenici domova za stare. Za prvi talas vakcinacije planirano je 2,9 miliona doza.

U javnosti su se pojavile informacije da će među prvima vakcinu primiti i osoblje Bele kuće, ali je predsednik Donald Tramp to na Tviteru negirao i napisao da će oni biti vakcinisani "kasnije, osim ako to nije neophodno".

"Tražio sam da se napravi ta izmena. Ja nisam na redu da primim vakcinu sada, ali se radujem tome u odgovarajućem trenutku. Hvala".

U SAD je registrovano najviše obolelih od koronaviursa od svih zemalja na svetu, oko 16 miliona, a umrlo je 300 hiljada ljudi, pokazuju podaci Univerziteta Džons Hopkins.

Monsef Slaui, glavni savetnik u vladinom timu za razvoj vakcine, rekao je za Foks njuz da bi do kraja marta vakcinu moglo da primi i do sto miliona Amerikanaca.

Ipak, Stiven Han iz FDA je upozorio da je veliki problem to što četvrtina Amerikanaca, prema istraživanjima, i dalje sumnja u vakcinu, bez obzira na to što su je nadležni u SAD odobrili.

Han je rekao da vlada mora da bude transparentna kada je reč o bezbednosti Fajzer/Bajontek vakcine, ali i vakcine kuće Moderna čije odobrenje će se razmatrati ove nedelje. Obe vakcine su, kako tvrde proizvođači, efikasne 95 odsto.

Rukovodilac vladinog programa za razvoj vakcine Gustave Perna rekao je da će vakcina najpre biti distribuirana u 150 centara, a da bi do srede trebalo da stigne u još 450.

Fajzer/Bajontek vakcina zahteva skladištenje u posebnim uslovima, na minus 70 stepeni Celzijusa, kako bi mogla da opstane duži period.

XS
SM
MD
LG