Linkovi

Odobren uvoz Fajzer/Bajontek vakcine u Srbiju, prve doze stižu sledeće nedelje


Fajzer/Bajontek vakcina protiv Kovida 19
Fajzer/Bajontek vakcina protiv Kovida 19

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije odobrila je uvoz vakcine protiv Kovida 19 proizvođača Fajzer/Bajontek, a prve doze vakcine bi trebalo da stignu početkom sledeće nedelje, rečeno je u Kriznom štabu.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković objasio je da dozvola za uvoz vakcine ne znači i zeleno svetlo za njenu upotrebu, ali da je to "pitanje dana" pošto se urade analize u nacionalnoj laboratoriji.

"Tokom sledeće nedelje doći će 5.000 doza Fajzer vakcina, do kraja godine treba da stigne 10 hiljada, a po ugovoru, u prvom kvartalu sledeće godine još 350 hiljada doza. Imamo ugovor za Fajzerom za milion i 800 hiljada doza vakcina", rekao je Gojković i istakao da je Srbija jedna od pet država na svetu koje su prve potpisale ugovor sa Fajzerom.

Član Kriznog štaba je rekao da će vakcinu prvo primiti korisnici staračkih domova, ali nije odgovorio na pitanje da li postoji i kakav je plan imunizacije.

Fajzer i Bajontek, čija je vakcina već odobrena za upotrebu u SAD, Velikoj Britaniji, Kanadi, podnele su zahtev za registraciju vakcine u Srbiji 2. decembra, koji je od tada razmatrala Agencija za lekove.

Fajzer/Bajontek vakcina protiv Kovida 19 od 8. decembra je u upotrebi u Velikoj Britaniji, a pre nedelju dana je dobila zeleno svetlo i u Americi, gde je odobrila Uprava za hranu i lekove (FDA).

Još jedna vakcina protiv Kovida 19, kompanije Moderna, sada čeka na odobrenje FDA.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji napisao je na Tviteru da će vakcina biti dostupna na Zapadnom Balkanu kada počne snabdevanje EU.

"Radimo na tome da vakcine protiv Kovida 19 budu blagovremeno dostupne na Zapadnom Balkanu, kad počne distribucija u EU...U pandemiji stojimo uz Zapadni Balkan, čija je budućnost u EU", napisao je Varhelji.

Očekuje se da vakcina u EU bude odobrena pre Božića.

XS
SM
MD
LG