Linkovi

Obeležena 16. godišnjica ubistva premijera Zorana Đinđića


Članovi stranaka i građani položili su danas cveće i vence na grob ubijenog premijera Ðinđića u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, Foto: Video grab
Članovi stranaka i građani položili su danas cveće i vence na grob ubijenog premijera Ðinđića u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, Foto: Video grab

Šesnaesta godišnjica ubistva prvog demokratski izabranog premijera Zorana Đinđića obeležena je danas u Beogradu odavanjem pošte, polaganjem venaca, memorijalnim šetnjama, a umesto tradicionalnog takmičenja "Besede u Zoranovu čast", Demokratska stranka i Fondacija "Zoran Đinđić" od ove godine organizuju timsko takmičenje "Zoran Đinđić hakaton".

Predstavnici Demokratske stranke, prijatelji i građani položili su vence i cveće na grob ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a tom prilikom je predsednik DS-a Zoran Lutovac rekao da ovakve događaje ne treba shvatiti kao negovanje kulta ličnosti, već kao želju da se političko nasledje Zorana Đinđića neguje i poštuje, kako bi se baštinile političke ideje i filozofiju koju je on sprovodio:

Obeležena 16. godišnjica ubistva premijera Zorana Đinđića
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

"Tako da se nadam da nećemo samo 12. marta se sećati Zorana Đinđića, kad god govorimo o reformama, o modernizaciji, o svemu onome što je neophodno da bi Srbija postala normalna država. On je pisao knjigu o Jugoslaviji kao nedovršenoj državi, i učinio je sve da Srbija postane dovršena država", rekao je Lutovac.

Vence i cveće na grob Zorana Đinđića položili su i predstavnici Nove stranke, dok je Liberalno-demokratska partija organizovala "Šetnju za Zorana", a predsednik LDP Čedomir Jovanović je rekao da treba u potpunosti rasvetliti sve ono što je prethodilo ubistvu premijera i dobiti odgovor na pitanje ko su nalogodavci tog ubistva:

"Ako je ikada Zoran bio orijentir za čitavu Srbiju, to je danas. Mislim da nikada 12. mart nije bio tako dezorijentisan, kao što je to slučaj sad. Da nikada nismo bili slabiji, da podele među nama nisu bile dublje", rekao je Jovanović.

Umesto dosadašnjeg takmičenja "Besede u Zoranovu čast", Demokratska stranka i Fondacija "Zoran Đinđić" ove godine su organizovale timsko takmičenje "Zoran Đinđić hakaton", kako bi se na moderan način predstavile vizije i vrednosti Đinđića mlađim generacijama. Pobednici prvog hakatona su Aleksandar Pašalić i Vojin Milivojević.

A večeras je u centru Beograda održana i šetnja u čast pokojnog premijera Zorana Đinđića. Građani su u tišini šetali od platoa kod Filozofkog fakulteta, preko Terazija do Vlade Srbije, povorku je predvodio predsednik DS Zoran Lutovac, a na čelu kolone istaknut je transparent sa jednim od Đinđićevih citata: "Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami". Na skupu se okupljenima niko nije obratio, već su puštani delovi govora Zorana Đinđića sa razglasa.

Treba reći i da je venac u dvorištu zgrade Vlade, na mestu gde je premijer Zoran Đinđić ubijen položila je i sadašnja Vlada, predvođena premijerkom Anom Brnabić.

XS
SM
MD
LG