Linkovi

"Petnaest godina posle atentata na Đinđića, on nekima još smeta"


Na današnji dan pre 15 godina ubijen je premijer Srbije i lider Demokratske stranke Zoran Đinđić, a zbog organizovanja i ubistva predsednika Vlade tadašnji čelnici Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek i Zvezdan Jovanović osuđeni su na kazne od 40 godina zatvora.

Građani, članovi porodice i nekadašnji saborci Zorana Đinđića iz Demokratske stranke i tadašnje Vlade, obeležili su danas 15. godišnjicu od ubistva prvog demokratski izabranog premijera Srbije polaganjem venaca i cveća na njegov grob u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, kao i na spomen ploču u dvorištu Vlade Srbije.

Ovoga 12. marta opšta je ocena među poštovaocima dela Zorana Đinđića da nije mnogo ostalo od njegovog nasleđa, kao i da još nije rasvetljena politička pozadina njegovog ubistva, a predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik DS-a Boris Tadić ponovio je danas predlog za formiranje demokratske unije, uz napomenu da to treba da bude vraćanje ideji velike Demokratske stranke.

"Mi ne možemo ubijati naše najbolje ljude, a onda im podizati spomenike. Ukoliko to budemo radili kao društvo i u budućnosti, kao što se dešavalo i u prošlosti sa knezom Mihailom i mnogim drugima, mi ćemo biti bolesno društvo koje neće moći da izađe iz klopke u kojoj se nalazi. Mi ćemo biti društvo koje ima unutrašnji konflikt koji nikada nećemo biti u stanju da prevaziđemo", rekao je Tadić.

Oskrnavljena tabla sa natpisom ulice Zoran Đinđić
Oskrnavljena tabla sa natpisom ulice Zoran Đinđić

"Na današnji dan pre 15 godina je ubijen. Pre nekoliko sati u Novom Sadu je neko crvenom bojom oskrnavio natpis na ulici dr Zoran Đinđić. To znači da Zoran nekima i mrtav, 15 godina posle atentata smeta", istakao je predsednik Nove stranke Zoran Živković.

Građani i aktivisti Liberalno-demokratske partije održali su danas "Šetnju za Zorana", a lider LDP-a Čedomir Jovanović je tom prilikom izjavio da je Đinđić ubijen u akciji "Stop Hagu", kao i da je 15 godina bez njega kao večnost.

"Zorana Đinđića nije bilo moguće ubiti bez političke podrške i bez uveravanja da će njegovo ubistvo značiti kraj njegove politike i da će njegovo ubistvo otvoriti vrata nekoj drugoj vladi", smatra Jovanović.

Članovi aktuelne Vlade, kao i Vlade koju je vodio Zoran Đinđić na dan ubistva 12. marta 2003. godine položili su vence na spomen ploču u dvorištu Vlade, a na platou kod Folozofskog fakulteta obnovljen je i zaštićen mural sa likom Zorana Đinđića.

Članovi Demokratske stranke okupili su se i na platou Zorana Đinđića, a večeras se održava finalno takmičenje u besedništvu "Besede u Zoranovu čast".

XS
SM
MD
LG