Linkovi

Obeleženo 14 godina od ubistva Zorana Đinđića


U Beogradu je nizom manifestacija obeležena 14. godišnjica od ubistva Zorana Đinđića, prvog demokratskog premijera Srbije, koji je predvodio prvu vladu posle pada režima Slobodana Miloševića 5. oktobra 2000. godine.

Đinđić je ubijen je na današnji dan 2003. godine, u dvorištu zgrade Vlade Srbije. Pogođen je metkom iz snajperske puške oko pola jedan po lokalnom vremenu, a atentat su organizovali pripadnici Jedinice za specijalne operacije (JSO) i takozvanog "zemunskog klana".

Kao i svake godine, venac pred ulazom u zgradu Vlade Srbije položili su pripadnici vlade Zorana Živkovića, koji je nasledio Đinđića na položaju premijera:

"Srbija ima obavezu da vrati sebe na pravi put, ne zbog Zorana Đinđića, već zbog svoje budućnosti, a šansa za to su predstojeći izbori", izjavio je Živković i dodao da su se bar trojica predsedničkih kandidata radovala na današnji dan 2003. godine, kada je Đinđić ubijen.

Živković je napomenuo da je za sledeću godinu planirano otkrivanje spomenika Đinđiću u Beogradu i poručio da građani i stanovnici Beograda ne bi trebalo da dozvole da ga otkriju oni koji su se zbog njegovog ubistva radovali.

Venac su položili su i predstavnici aktuelne vlade, predvođeni premijerom Aleksandrom Vučićem, dok je Liberalno demokratska partija (LDP) održala "Šetnju za za Zorana", od svog sedišta do dvorišta zgrade Vlade Srbije, a potom i do Novog groblja, gde je Zoran Đinđić sahranjen u Aleji zaslužnih građana.

XS
SM
MD
LG