Linkovi

12 godina od ubistva premijera Djindjića


Danas je u Beogradu obeležena dvanaesta godišnjica od smrti lidera Demokratske stranke i premijera Srbije Zorana Đinđića, koji je ubijen u atentatu 2003. godine, u dvorištu Vlade.

Dvanaesta godišnjica ubistva prvog postmiloševićevskog premijera Srbije Zorana Đinđića obeležena je danas, sad već na tradicionalan način – polaganjem venaca ispred ulaza u Vladu na mestu gde je ubijen, šetnjom do Aleje velikana i polaganjem cveća na njegovom grobu.

Porodica, građani, bivši saradnici, članovi Vlade koju je vodio, odali su počast Zoranu Đinđiću na Novom groblju, a sadašnji lider Demokratske stranke Bojan Pajtić je ocenio da je Đinđić bio jedini reformator od uvođenja višestranačja u Srbiji, kao i da su sada na vlasti oni koji su se radovali njegovoj smrti.

Ni ljudi koji su Srbiju vodili u ime Demokratske stranke nisu na dovoljno dobar način, brzo i energično reformisali društvo i za to su platili političku cenu, istakao je Pajtić, a na pitanje novinara zašto se danas dolazi u više kolona na Đinđićev grob, on je rekao:

"Uopšte nije važno u koliko grupa dolazimo. Važno je da dolazimo na jedno mesto, sa ljubavlju i sa poštovanjem. Zoran Đinđić je zaslužio da na ceo današnji dan dolazi što više grupa i što više pravaca. Ali, još jednom kažem – važno je da se nalazimo ovde, i važno je da smo svesni toga koliko je Zoran Đinđić značio ovoj zemlji i ovom narodu".

Vence su položili i bivši članovi Demokratske stranke, koji su sada na čelu drugih političkih partija Boris Tadić i Dušan Petrović. LDP je or-ganizovala “Šetnju za Zorana”, a vence i cveće u dvorištu Vlade položili su i članovi Vlade koju je posle ubistva Zorana Đinđića vodio Zoran Živković. Sadašnji lider Nove stranke je ocenio da su reforme u Srbiji zaustavljene 12. marta 2003:

"Krajnje je vreme da svi u Srbiji, koji žele dobro ovoj zemlji, a to je elita Srbije, da učini maksimalne napore da nastavi onim putemu ostvarivanju onih ciljeva koje je postavio Zoran Đinđić. To su ciljevi 5. oktobra, to su ciljevi prve reformske vlade. Neostvareni."

Vence na mestu ubistva položili su i članovi sadašnje Vlade, predvođeni premijerom Aleksandrom Vučićem, koji je povodom godišnjice atentata, u pisanoj izjavi medijima, istakao da je ideal Zorana Đinđića bila pristojna, normalna i uređena država, u kojoj različita mišljenja izazivaju polemiku, a ne smrt.

U podeljenoj Srbiji su, najčešće zbog podela, ubijani lideri, kraljevi i politički protivnici, naveo je Vučić. Vreme je da se svim istorijskim ličnostima oda počast, bez obzira na to da li smo bili istomišljenici ili ne, istakao je Vučić i dodao da se na taj način odaje počast i samoj istoriji, i omogućava da se ide napred bez podela.

XS
SM
MD
LG