Linkovi

Kao i pre 28 godina - protest kod Terazijske česme


Protest "Jedan od pet miliona", četrnaesti po redu, u Beogradu, 9. marta 2019.
Protest "Jedan od pet miliona", četrnaesti po redu, u Beogradu, 9. marta 2019.

Još jedan, četrnaesti po redu, protest "Jedan od pet miliona" održan je u subotu uveče u Beogradu, a s obzirom na to da se protest održava na godišnjicu velikih demonstracija 9. marta 1991. godine, ovoga puta je pripremljen i malo drugačiji scenario.

Posle okupljanja u Vasinoj ulici i govora publiciste Vladimira Dimitrijevića, učesnicima se kod Terazijske česme, kao i pre 28 godina obratio glumac Branislav Lečić. Takođe, ispred zgrade u Takovskoj ulici održana jednočasovna blokada RTS-a.

Podsećajući da je na današnji dan 1991. godine, kada su održane velike demonstracije, bio dvadesetogodišnji student, Dimitrijević je rekao da se od tada malo šta promenilo i da je Srbija zemlja koja je postala "pravno nasilje", a da je tada akademik Borislav Pekić lepo primetio da je jedini krivac za svako loše stanje u državi Vlada.

"U zemlji u kojoj je sve postalo nasilje - od Beograda na vodi, do spaljivanja kuća kritičara režima - ne smemo zaboraviti, jedini lek je pravna država, koju smo imali još u doba zakonopravila Svetoga Save i Dušanovog zakonika i za koju smo se vekovima borili", rekao je Dimitrijević i dodao da "živimo u doba klovna bez smisla za humor, lažnog cara Šćepana malog i moralnog kepeca kroz koga provejavaju duhovi nihilizma."

Lečić opet kod Terazijske česme

U govoru kod Terazijske česme Branislav Lečić pozvao je sve ljude u Srbiji da krenu u protestne šetnje masovno i solidarno, jer je vlast njihove živote "pretvorila u prisilu, a egzistenciju u ucenu".

Protest "Jedan od pet miliona", četrnaesti po redu, ispred Terazijske česme u Beogradu, 9. marta 2019.
Protest "Jedan od pet miliona", četrnaesti po redu, ispred Terazijske česme u Beogradu, 9. marta 2019.

On je primetio da je i pre 28 godina isto govorio što i sada, da su i onda tražili da "TV Bastilja" (tadašnja RTV Beograd) otvori svoja vrata za suprotno mišljenje, da se čuje i glas drugih.

Međutim, Lečić je ocenio da se danas Bastilja razmnožila, da sada imamo nacionalne frekvencije koje ništa drugo i ne rade nego što statistički obaveste da su se desili neki protesti.

Takođe, Lečić je podsetio i na ubijenog premijera Zoran Đinđić, koji je govorio da je vlast servis naroda. Po rečima Lečića, ova vlast se ponaša kao okupator, ona deli narod, hoće da ga ponizi, da ga obezvredi, i "tretira ga isključivo kao ovce".

"Niko neće osvojiti slobodu sem nas. Neće nam slobodu dati ni Rusi, ni Amerikanci, ni Brisel. Nema te slobode bez nas", rekao je Lečić, a Aleksandru Vučiću je poručio da se sklani se sa političke scene jer predstavlja demona prošlosti.

Protest "Jedan od pet miliona", četrnaesti po redu, u Beogradu, 9. marta 2019.
Protest "Jedan od pet miliona", četrnaesti po redu, u Beogradu, 9. marta 2019.

Nakon toga, građani su u Takovskoj ulici, održali jednočasovnu blokadu zgrade RTS-a, pod sloganom "Dosta smo mi gledali vas, sada ćete vi nas".

Tim povodom se ranije oglasio Kolegijum RTS-a, koji je u saopštenju ocenio da organizatori "prelaze granicu koja postoji između legitimnog protesta i nelegitimnog pritiska na sve zaposlene u Javnom servisu".

Organizatori protesta su odgovorili da to nije pritisak na zaposlene, već na rukovodstvo javnog servisa.

XS
SM
MD
LG