Linkovi

Vejvoda: Realnost u vezi sa Kosovom kuca na vrata


ARHIVA - Ivan Vejvoda, Istraživač u Institutu humanističkih nauka u Beču
ARHIVA - Ivan Vejvoda, Istraživač u Institutu humanističkih nauka u Beču

Norveška sa puno pažnje prati dijalog Beograda i Prištine, kao i dešavanja u Srbiji i na Balkanu, poručila je tokom posete Oslu premijerka Srbije Ana Brnabić. A o odnosima Beograda i Prištine i mogućem rešenju problema kroz podelu ili razmenu teritorija govorio je analitičar Ivan Vejvoda.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ponovila je tokom posete Oslu da je članstvo u Evropskoj uniji ključni spoljnopolitički cilj Srbije, i da su pomoć i podrška Norveške u sprovođenju reformi izuzetno važni. Ona je navela da bi za Srbiju bilo jako važno da se podrška proširi i u oblastima koje su prioriteti u radu Vlade - obrazovanje, inovacije i preduzetništvo, digitalizacija i kreativne industrije.

Takođe, ona je istakla da je Norveška usvojila novi budžet, koji predviđa dvostruko veći iznos za Balkan u odnosu na prošlu godinu.

"Na svakom sastanku sam ja razgovarala dosta i o našem dijalogu sa Prištinom, i o Kosovu i Metohiji. Svi su, pre svega, zainteresovani oko poziva predsednika Vučića za interni nacionalni dijalog oko jednog održivog rešenja za Kosovo i Metohiju. Ono što je meni naročito zanimljivo i što bih volela da prenesem građanima Srbije, a to je da Norveška jako blisko prati situaciju u Srbiji i na Balkanu", poručila je Brnabić.

Istraživač u Institutu humanističkih nauka u Beču Ivan Vejvoda je u izjavi Novom magazinu ocenio da je sada ponovo situacija u kojoj predsednik i rukovodeća stranka shvataju da po pitanju Kosova moraju da se suoče s realnošću.

On je podsetio da je i ubijeni premijer Zoran Đinđić je, nekoliko meseci pre ubistva izneo predlog sa nekoliko scenarija za rešavanje kosovskog problema.

"Već je Zoran Đinđić 2003. godine predlagao nekoliko scenarija, od kojih jedan bio podela teritorija, uz trenutno priznavanje nezavisnosti Kosova. Ili možda razmenu teritorija, do nekakvih drugih mogućnosti. On je prosto izneo nešto. Čini mi se da smo sada u sličnoj situaciji, da ta stvarnost, realnost kuca na vrata, i da je bolje da što pre rešimo, nego da odugovlačimo rešavanje tog pitanja", smatra Vejvoda.

Ivan Vejvoda je ocenio da puna normalizacija verovatno znači i razmenu ambasadora između Srbije i Kosova u jednom trenutku, uz procenu da bi se to desilo u poslednjem času, pre samo otvaranje kapije EU za Srbiju, dodao je Vejvoda.

XS
SM
MD
LG