Linkovi

Osam godina od ubistva premijera Djindjića


Liberalno-demokratska partija je povela komemorativnu povorku "Šetnja za Zorana" do Novog groblju u Beogradu.
Liberalno-demokratska partija je povela komemorativnu povorku "Šetnja za Zorana" do Novog groblju u Beogradu.

Danas je širom Srbije obeležena godišnjica pogibije premijera Srbije Zorana Đinđića, na koga je pre osam godina izvršen atentat u dvorištu zgrade Vlade Srbije.

Više od 15 hijada građana Srbije odalo je danas poštu prvom demokratski izabranom premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, koji je osam godina ubijen u dvorištu Vlade. Šetnju do Aleje zaslužnih velikana na Novom groblju organizovale su, svaka za sebe, Demokratska stranka i Liberalno-demokratska partija, a osim hiljada građana, cveće i vence na grob ubijenog premijera položili su članovi porodice i mnogi državni zvaničnici, među kojima i predsednik Boris Tadić.

Kako je rekao predsednik omladine DS-a Balša Božović današnje okupljanje je podsećanje na jednog velikog čoveka, ali i jednu veliku ideju:

"Kad god nešto radimo prisetimo se kako bi on to uradio i šta bi on rekao na to što smo uradili i da li bi mogli da budemo bolji u odnosu što jesmo danas", poručio je Božović.

Akciji “Šetnja za Zorana”, koju je organizovala LDP priključilo se nekoliko hiljada građana, koji su prvo obišli spomen ploču u dvorištu Vlade Srbije, gde je predsednik LDP-a Čedomir Jovanović istakao da treba ispuniti dve obaveze: da se beskompromisno kazne politički inspiratori pogibije Đinđića, ali i da se politici zbog koje je Đinđić ubijen da nova energija:

"To nije posao za jednu stranku, nije posao za jednu vlast. To je posao za svakog odgovornog i pristojnog čoveka koji želi da živi u normalnoj zemlji".

Proglašavajući danas pobednika ovogodisnjeg takmičenja Besede u Zoranovu čast, predsednik Srbije Boris Tadić je rekao da je Đinđića od drugih odvajalo to što je znao da ideje pretvori u konkretne akcije:

"Jednom prilikom Zoran je napravio introspekciju vlastitog života. Postavio je pitanje sam sebi zbog čega je više učinio u životu od nekih drugih sa kojima je studirao i delio vreme odrastanja. Njegovo tumačenje je bilo jednostavno – relativno skromno je rekao: “Nisam bio boji od drugih, samo sam mnogo više radio od većine drugih", podseća Tadić.

Povodom osme godišnjice od ubistva, Zoran Živković, koji je nakon atentata obavljao duznost premijera kao i ministri tadašnje Vlade položili su venac na spomen-ploču posvećenu Đinđiću. Kabinet premijera Mirka Cvetkovića takođe je polozio venac na spomen ploču u dvoristu vlade, kao i funkcioneri G17 plus prevođeni Mlađanom Dinkićem.

XS
SM
MD
LG