Linkovi

Obeležena sedma godišnjica ubistva Zorana Djindjića


Obeležena sedma godišnjica ubistva Zorana Djindjića

<!-- IMAGE -->

Sedma godišnjica ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića obeležena je danas polaganjem cveća na spomen ploču u dvorištu Vlade Srbije i na grob u Aleji zaslužnih građana, kao i šetnjom do Novog groblja u Beogradu.

U Aleji velikana, gde je Đinđić sahranjen, vence su položili supruga pokojnog premijera Ružica Đinđić sa sinom Lukom, predsednik Boris Tadić i brojni građani. Đinđiću su poštu odali premijer Mirko Cvetković i ministri u Vladi Srbije, fukcioneri i omladina DS-a, a cveće i vence na njegov grob položile su i delegacije stranaka G17 plus i SPO-a.

Toma Vukić, diplomirani biolog iz Šapca ovogodišnji je pobednik takmičenja Besede u Zoranovu čast, koje održano danas u Beogradu. Uručujući nagrade najboljima, predsednik Srbije Boris Tadić je poručio da se ciljevi koji su pred državom ne mogu ostvariti bez ogromne energije građana, pre svega mlade populacije:

"Verujem da u Srbiji i dalje postoji spremnost. I nada i htenje. Postoji i obećanje. Moja namera je da ne bude nekoliko godina praznih obećanja, već da završim ovo što je Zoran započeo, a to ne mogu bez ovih mladih ljudi."

U Narodnoj biblioteci danas je održana promocija novog izdanja knjige Zorana Đinđića "Jugoslavija kao nedovršena tvorevina", kao i digitalna kolekcija njegovih knjiga, naučnih članaka i prevoda. Kako je u uvodnom izlaganju rekao premijer Mirko Cvetković Đinđić se zalagao za novi socijalni konsenzus, odlaganje svih sporova i sukoba, zavrtanje rukava i uvođenje reda:

"Zoran je imao cilj, znao je cilj i nepogrešiv osećaj za ritam promena. Umesto izolacije usmerio je Srbiju ka međunarodnim integracijama. Njegovo delo je najpotpunija strategija evropeizacije Srbije u njenoj modernoj istoriji. Zoran Đinđić je duboko razumevao epohu, odlično poznavao nacionalnu istoriju, jasno odredio prioritete i vratio duh ambicije u Srbiju."

Prethodno, premijer Cvetković je, sa članovima kabineta, položio venac na spomen ploču u dvorištu Vlade Srbije na mestu gde je ustreljen Zoran Đinđić. Na istom mestu, poštu ubijenom premijeru odali su i bivši predsednik Vlade Srbije Zoran Živković i članovi njegovog kabineta.

"Šetnjom za Zorana" od Simine ulice, do Vlade Srbije i Aleje veli-kana na Novom groblju,

<!-- IMAGE -->

članovi LDP i brojni građani, predvođeni liderom stranke Čedomirom Jovanovićem i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Jelkom Kacinom obeležili su godišnjicu Đinđićeve smrti:

"Ja sam siguran da ćemo, oskupljajući se da bi obeležili taj tragični datum, mi iz godine u godinu sretati u boljoj Srbiji, onoj Srbiji o kojoj je on tako puno govorio i za koju je tako puno dao."

Hiljade građana danas su samoinicijativno posetili grob i odali počast ubijenom premijeru Zoranu Đinđiću. Godišnjica Đinjdićeve smrti obeležena je i u mnogim drugim gradovima Srbije uključujući i mesto njegovog rođenja Prokuplje.

XS
SM
MD
LG