Linkovi

Uzbunjivač Marfi: Pritiskali su me da menjam činjenice smatrane neprikladnim za Trampa


Ulaz u jedan od objekata Sekretarijata za unutrašnju bezbednost u Ferfeksu u Virdžiniji (Foto: AFP/PAUL J. RICHARDS)
Ulaz u jedan od objekata Sekretarijata za unutrašnju bezbednost u Ferfeksu u Virdžiniji (Foto: AFP/PAUL J. RICHARDS)

Brajan Marfi, zvaničnik Sekretarijata za unutrašnju bezbednost i uzbunjivač, naveo je u žalbi da je bio pod pritiskom viših zvaničnika da menja činjenice u obaveštajnim izveštajima koje bi predsednik Donald Tramp mogao smatrati neprikladnim.

Među njima su i informacije o ruskom mešanju u izbore i rastuće pretnje belačkih rasista.

Marfi tvrdi i da je bio pod pritiskom zvaničnika da menja izveštaje – kako bi odražavali političke ciljeve administracije. U žalbi je naveo da je degradiran u službi jer nije bio saglasan sa podnošenjem internih žalbi na učinke zaposlenih.

Bivši agent Federalnog istražnog biroa i veteran koji je služio u američkim marincima premešten je u avgustu sa pozicije prvog zamenika podsekretara u Kancelariji za obaveštajne poslove i analize. U žalbi koju je podneo Generalnom inspektoratu Sekretarijata za unutrašnju bezbednost – traži da bude vraćen na to radno mesto.

Adam Šif, predsedavajući Odborom za obaveštajne poslove Predstavničkog doma (u kome većinu imaju demokrate) objavio je Marfijevu žalbu. Šif je ocenio da žalba sadrži teške i uznemirujuće navode.

On je rekao i da je od Marfija zatraženo da Kongresu dostavi informacije u okviru istrage o prikupljanju obaveštajnih podataka Sekretarijata za unutrašnju bezbednost u vezi sa protestima u Portlandu, Oregonu i drugim gradovima.

"Istražićemo ovo do kraja, razotkriti američkim građanima sve prekršaje ili korupciju, i prekinuti politizovanje obaveštajnih podataka“, rekao je Šif.

Aleksej Voltronist, portparol Sekretarijata za unutrašnju bezbednost, saopštio je da se to telo ne oglašava o slučajevima kojima se bavi Generalni inspektorat - odbacivši, uz to, Marfijeve navode.

"Sekretarijat sa nestrpljenjem očekuje rezultate bilo kakve istrage. Očekujemo da neće biti utvrđeno da je u slučaju gospodina Marfija bilo odmazde” naveo je Voltronist.

Marfi je u žalbi naveo da mu je Ken Kućineli, vršilac dužnosti zamenika sekretara u Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost, naložio da izmeni deo izveštaja da bi se umanjio značaj pretnji belačkih rasista.

Rečeno mu je, kako je navedeno, da istakne pretnje koje predstavljaju levičarske grupe – tokom nemira koji su pratili smrt Afroamerikanca Džordža Flojda.

Odbio je da izmeni izveštaj jer bi to, kako je objasnio, predstavljalo zloupotrebu ovlašćenja i nepravilno vođenje obaveštajnog projekta. Tada mu je i oduzeta funkcija.

Ukazao je i da je izveštaj o ruskim pokušajima dezinformisanja poslao visokim zvaničnicima Sekretarijata i administracije u periodu od dve godine – od marta 2018. do marta 2020. Detalji tih izveštaja su poverljivi i nisu obuhvaćeni žalbom uzbunjivača.

Onda mu je, kako tvrdi, u julu rečeno da ne otkriva izveštaje o ruskom mešanju u izbore jer mu je, ukazuje Marfi, rečeno da narušavaju ugled predsednika, piše u objavljenoj žalbi.

Takođe, Marfi navodi da mu je nadređeni Vulf rekao da favorizuje izveštaje o mešanju Kine i Irana, umesto Rusije, i da su ta uputstva navodno stigla od savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Roberta O’ Brajena.

Marfi tvrdi da se tome usprotivio i da je udaljen sa narednih sastanaka o tome.

Prema njegovim navodima, pošto mu je onemogućen rad na obaveštajnom izveštaju Sekretarijata za unutrašnju bezbednost, u javnost je procurio nacrt tog dokumenta u kome je mešanje Rusije, Kine i Irana ocenjeno kao podjednako. To je ocenjeno kao obmanjujuće i neskladno sa stvarnim obaveštajnim podacima, navedeno je u žalbi Brajana Marfija.

Žalba je podneta u danu kada je Čed Vulf, vršilac dužnosti sekretara u Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost, održao govor u kome je rekao da telo koje predvodi radi na sprečavanju mešanja u izbore bilo koje strane sile – kao i svih pretnji, bez obzira, na ideologiju.

"Sekretarijat se suprotstavlja svim oblicima nasilnog ekstremizma – bili to belački rasisti ili anahristi. Nastavićemo svakodnevne napore u borbi protiv svih oblika domaćeg terorizma”, rekao je Vulf u svom tadašnjem govoru.

Predsednik Donald Tramp se učestalo opire tvrdnjama o ruskom mešanju, uključujući sumnju u nalaze američkih zvaničnika i članova Kongresa da se Rusija umešala u izbornu kampanju 2016. godine. Takođe, odbacio je i izveštaje da Rusija nastavlja da se meša i u trku 2020, tvrdeći da je Kina ozbiljnija pretnja.

XS
SM
MD
LG