Linkovi

Novi protesti i hapšenja u Portlandu


Policija ispaljuje suzavac na demonstrante u Portlandu, 5. septembar 2020.(Foto: AP/Noah Berger)

Policija u Portlandu uhapsila je petnaest građana tokom nedeljnih protesta koji su održani nadomak policijske stanice u tom gradu, u američkoj državi Oregon. Protesti u Portlandu, koji su povremeno prerastali u nasilje, održavaju se više od stotinu dana, prenosi agencija Rojters.

Policija je saopštila da su demonstranti palili dušeke i da su požare ugasili vatrogasci. Navela je i da nije bilo povređenih, a da su uhapšeni optuženi za ometanje policajaca, neobuzdano ponašanje, posedovanje opasnih sprava i podmetanje požara.

Policajci u Portlandu su prethodno, u subotu, uhapsili 59 osoba i upotrebili suzavac, dok su ih demonstranti gađali kamenicama i Molotovljevim koktelima.

Protesti u Portlandu održavaju više od tri meseca, a povremeno izbijaju nasilni sukobi demonstranata i policajaca, kao i pristalica desnice i levice.

Protesti širom SAD izbili su posle smrti Afroamerikanca Džordža Flojda, koji je preminuo u maju u Mineapolisu nakon što mu je policajac gotovo devet minuta držao koleno na vratu.

Predsednik SAD Donald Tramp u sredu je potpisao dokument u kojem preti da će ukinuti federalno finansiranje "gradova u kojima vlada bezakonje", među kojima je i Portland. Predsednički kandidat demokrata Džo Bajden optužio je Trampa da svojom retorikom podstiče nasilje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG