Linkovi

UN osudile policijsko ranjavanje Afroamerikanca u Viskonsinu


Aktivisti na protestu zbog ranjavanja Džejkoba Blejka u Kenoši
Aktivisti na protestu zbog ranjavanja Džejkoba Blejka u Kenoši

Kancelarija za ljudska prava UN osudila je ranjavanje Afroamerikanca Džejkoba Blejka u kojeg je pucao policajac i saopštila da takvom upotrebom sile policija možda krši međunarodno pravo.

U gradu Kenoša u Viskonsinu izbili su protesti nakon što je objavljen snimak ranjavanja Džejkoba Blejka, zbog kojeg će ostati delimično paralizovan.

Kancelarija UN za ljudska prava ocenila je da je ovo ranjavanje "bolni podsetnik" na povišen rizik sa kojim se susreću crnci u Americi prilikom interakcije sa policijom.

"Prema onome što možemo da vidimo, deluje da policija primenjuje prekomernu silu prema Džejkobu Blejku i ne deluje da se policajac povinuje međunarodnim propisima o upotrebi vatrenog oružja", rekao je portparol kancelarije Rupert Kolvil.

Sindikat policije iz Kenoše saopštio je da je policajac tako postupio jer Blejk nije slušao njegova naređenja i da je potegao pištolj tek pošto je upotrebio sva ostala verbalna i fizička sredstva. Ipak, portparol kancelarije UN kaže da je moguće da je to što je uradio policajac bazirano na diskriminaciji.

Kancelarija za ljudska prava osudila je i ubistvo dvoje ljudi i ranjavanje na protestu u Kenoši, zbog kojeg je uhapšen jedan 17-godišnjak. Taj tinejdžer je pre odlaska na protest izjavio za jedan portal da "odlazi tamo da zaštiti ljude".

"To je samo još jedan primer nedovoljne kontrole u posedovanju oružja u SAD. Trebalo bi da je, u ovako tenzičnoj situaciji, gotovo nemoguće da jedan 17-godišnjak trči naokolo sa automatskom puškom", kaže Kolvil.

Portpatol Kancelarije za ljudska prava pozvao je američku administraciju da ne šalje federalne agente u Kenošu, jer smatra da bi njihovo prisustvo dodatno pogoršalo situaciju.

Predsednik Donald Tramp je na Tviteru ranije napisao da su pripadnici Nacionalne garde uspešno sprečili nerede i nasilje u Kenoši i najavio da će federalna vlada pomoći ako lokalne vlasti to zatraže.



XS
SM
MD
LG