Linkovi

Demonstracije u Portlandu proglašene za nasilne


Policijajci Portlanda nakon rasterivanja demonstranata, 8. avgusta 2020. u Portlandu.
Policijajci Portlanda nakon rasterivanja demonstranata, 8. avgusta 2020. u Portlandu.

Satima nakon što su uglavnom mirni protesti započeli u subotu u Portlandu, u severozapadnoj američkoj državi Oregon, policija je proglasila da su demonstracije nasilne.

Policajci u opremi za razbijanje demonstracija upotrebili su suzavac i šok bombe kako bi rasterali gomilu, javio je portal Oregonlive.com. "Većina policajaca, čini se, bili su policija Portlanda, iako su neki bili u sivoj odeći. Nije jasno koju agenciju su oni predstavljali", navodi portal.

Na videu objavljenom na Tviteru, mogu se videti policajci kako se sukobljavaju sa demonstrantima, naređujući im da se udalje sa ulice i trotoara negde oko ponoći.

KGW-TV objavila je na sajtu da su "novinari na licu mesta takođe uhvatili" policajce kako "buše gume vozilima koji podržavaju" demonstrante.

Miting je počeo u Laurelhurst parku u jugoistočnom Portlandu. Demonstranti su se uputili ka Penumbra Keli zgradi koja je sedište lokalnih snaga reda. Izveštači javljaju da si demonstranti proglašeni nasilnicima nakon što su neki od njih prošli kroz vlasništvo Penubra Keli, iako ih je policija upozorila da to ne rade.

U Portlalandu se 80 dana neprekidno održavaju demonstracije protiv sistemkog rasizma i policijske brutalnosti, nakon smrti Džordža Flojda u Mineapolisu, ranije ove godine.

Flojd, Afroamerikanac, izgubio je život dok ga je privodio beli policajac, koji mu je držao koleno na vratu devet minuta dok je Flojd pozivao upomoć i vikao da ne može da diše.

Ranije u subotu u Portlandu, desničarke grupe održale su skup podrške policiji. Kontramitingaši su se pojavili i bilo je kratkih okršaja između dve grupe.

Izveštaji govore i o pucnjima koji su ispaljeni iz kola koja su napustila garažu, ali nema vesti o povređenima.

XS
SM
MD
LG