Linkovi

Sekretarijat za unutrašnju bezbednost prikupljao obaveštajne podatke o novinarima


Protesti u Portlandu, u Oregonu
Protesti u Portlandu, u Oregonu

Američki Sekretarijat za unutrašnju bezbednost (DHS) saopštio je u petak da je naložio agentima da prestanu da sastavljaju i dele "obaveštajne izveštaje" o novinarima.

Sekretarijat se oglasio dan nakon što je dnevnik Vašington post preneo da je jedan odsek u DHS-u sastavio tri izveštaja o dvojici novinara koji su izveštavali sa protesta u Portlandu, u Oregonu, a zatim ih podelio federalnim agencijama za sprovođenje zakona.

U izveštajima, koje je pripremila Kancelarija za obaveštajne podatke i analize, navodi se da su novinari objavili procurela dokumenta, koja nisu bila poverljiva, o raspoređivanju federalnih agenata u Portlandu. Kancelarija je zadužena za objedinjavanje obaveštajnih podataka u Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost i za davanje tih informacija državnim i lokalnim vlastima, kao i privatnim partnerima.

U saopštenju, kancelarija je navela da je vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju bezbednost Čad Vulf zaustavio prikupljanje informacija o novinarima i naložio sprovođenje istrage.

"Vršilac dužnosti sekretara ne podržava tu praksu i rešen je da osigura da svi službenici sekretarijata poštuju principe profesionalizma, nepristrasnosti i poštovanja ljudskih prava i sloboda, naročito kada je reč o ustavnom pravu na slobodu govoru", saopštio je portparol sekretarijata Aleksej Voltornist.

Detalji obaveštajnih izveštaja objavljeni su dok traju protesti u Portlandu i Njujorku, gde su pripadnici federalnih snaga u civilnim odelima hapsili demonstrante na ulicama i odvozili ih kombijima bez ikakvih obeležja.

Vašington post je preneo da su se u obaveštajnim izveštajima nalazili snimci i opisi tvitova Majka Bejkera, novinara dnevnika Njujork tajms i Bendžamina Vitsa, glavnog i odgovornog urednika bloga Lawfare, koji se bavi nacionalnom bezbednošću. U izveštaju su bili i podaci o tome koliko puta su njihove objave na društvenim mrežama lajkovane ili retvitovane.

Bejker je jedan od autora članaka o internim dokumentima Sekretarijata za unutrašnju bezbednost o protestima i nemirima u Portlandu. U jednom od članaka iznose se detalji dokumenta u kojem se upozorava da federalni agenti raspoređeni u gradu "nisu obučeni za kontrolu nemira ili masovnih demonstracija".

Vits, koji je takođe saradnik Instituta Brukings, preneo je da je DHS sredinom jula naložio svojim službenicima da nadziru objave na društvenim mrežama i prikupe informacije o ljudima koji su osumnjičeni za uništavanje javnih spomenika.

Komentarišući obaveštajne izveštaje, Vits je tvitovao da razmatra svoje pravne opcije.

“Ono što je zabrinjavajuće u ovoj priči je što je kancelarija delila moje tvitove "kao obaveštajne podatke". Nisam siguran kako moje izveštavanje o dokumentima koji nisu poverljivi predstavlja pretnju po unutrašnju bezbednost koja opravdava prikupljanje i delenje obaveštajnih izveštaja o jednom američkom državljaninu, naročito onom koji iskazuje svoje pravo na slobodu govora", objavio je Vits na Tviteru.

Analitičari upozoravaju da sporni potez sekretarijata potencijalno predstavlja kršenje prvog amandmana američkog Ustava, koji garantuje pravo na slobodu govora.

“Iako pojedinačni novinari nisu uplašeni, taj potez je veoma zabrinjavajući i potencijalno neustavan. Drugi novinari će možda dobro da razmisle pre nego što se budu bavili takvom vrstom istraživačkog novinarstva", ističe Nora Benavides, direktorka Programa za slobodu govora u SAD, u neprofitnoj organizaciji Pen Amerika, koja promoviše slobodu govora i medija.

Benavides ističe da prikupljanja obaveštajnih izveštaja predstavlja "ozbiljnu pretnju po prvi amandman Ustava".

“Novinari ne bi trebalo da budu u situaciji da razmišljaju o tome da li bi trebalo da rade svoj posao i da time rizikuju da potencijalno budu dio obaveštajnog izveštaja ili da budu pod istragom kao da čine neko krivično delo. Takvu praksu vidimo u nedemokratskim vladama", upozorava Benavides.

Navela je i da izveštaji DHS-a o novinarima nisu izolovani incident i da je više federalnih agencija prošle godine sarađivalo na izradi tajne baze podataka o novinarima, aktivistima i advokatima koji su se bavili velikim migrantskim karavanom.

Lokalni ogranak televizije NBC u San Dijegu, u Kaliforniji preneo je da su u bazi podataka bila imena 10 novinara i još 48 pojedinaca za koje su zvaničnici preporučili da budu "podvrgnuti kontroli na granici SAD i Meksika".

XS
SM
MD
LG