Linkovi

Država Njujork pokrenula krivičnu istragu protiv Trampove organizacije


Erik Tramp, Donald Tramp junior, Ivanka Tramp i Donald Tramp (s leva) na cermoniji otvaranja Tramp Internešnel hotela u Vašingtonu, 23. jula 2014. (Foto: Reuters/Gary Cameron)

Kancelarija državne tužiteljke Njujorka saopštila je da je otvorila krivičnu istragu rada kompanije bivšeg predsednika Donalda Trampa, čime se povećao rizik za Trampa i njegovu porodicu.

Tužiteljka Letiša Džejms istražuje da li je Trampova organizacija lažno prijavljivala vrednost svoje imovine da bi osigurala kredite i dobila ekonomske i poreske olakšice.

Ovo je, sada, treća krivična istraga pokrenuta protiv bivšeg predsednika, koji je napustio položaj pre četiri meseca.

"Obavestili smo Tramp organizaciju da naša istraga nije više u domenu građanskog prava”, saopštio je Fabijen Livaj, portparol kancelarije državne tužiteljke.

“Sada aktivno vršimo istragu Trampove organizacije u krivičnom kapacitetu, zajedno sa kancelarijom okružnog tužilaštva na Menhetnu, rekao je.

Trampova organizacija, koja je u privatnom vlasništvu porodice Tramp, nije komentarisala vest iz tužilaštva. Tramp je u sredu izjavio da je "nepravedno napadnut i zlostavljan". "Nema ništa korumpiranijeg od istrage koja očajnički pokušava da pronađe krivično delo", naveo je bivši predsednik u saopštenju u kome je rekao da će "pobediti".

Džejms istražuje da li je Trampova organizacija “naduvala” vrednost dela svoje imovine da bi dobila povoljnije zajmove, a smanjila njihovu vrednost da bi dobila poreske olakšice.

Nezavisno od te istrage, okružni tužilac Menhetna Sajrus Vens već dve godine istražuje Trampove poslovne ugovore iz perioda pre nego što je postao predsednik.

Vensova kancelarija je saopštila da istražuje “potencijalno široke i dugotrajne kriminalne aktivnosti” u Trampovoj organizaciji, uključujući utaju poreza, malverzacije u naplati osiguranja I falsifikovanje poslovnih podataka.

U februaru, tužioci u okrugu Fulton u Džordžiji otvorili su krivičnu istragu Trampovih pokušaja da utiče na izborne rezultate u toj državi 2020, nakon što je u telefonskom razgovoru 2. januara snimljen kako vrši pritisak na državnog sekretara Džordžije da poništi rezultate izbora, zbog neosnovane tvrdnje o nameštanju glasova.

ARHIVA - Lični advokat Donalda Trampa Majkl Koen stoji iza Trampa za vreme posete biračima - vernicima u crkvi u Klivlendu u Ohaju.
ARHIVA - Lični advokat Donalda Trampa Majkl Koen stoji iza Trampa za vreme posete biračima - vernicima u crkvi u Klivlendu u Ohaju.

Vensova istraga je počela nakon što je Trampov bivši advokat i “fikser” Majkl Koen isplatio novac dvema ženama pre izbora 2016, da ne bi pričale o svojim seksualnim aferama koje su imale sa oženjenim Trampom.

Džejms je izjavila da je otvorila istragu nakon što je Koen pred Kongresom svedočio da su Trampova finansijska dokumenta manipulisana da bi se štedeo novac kod kredita ili smanjio porez na imovinu. Koen, koji je nekada tvrdio da bi “primio metak da zaštiti Trampa” 2018. je priznao krivicu za kršenje zakona o finansiranju kampanje i trenutno služi trogodišnju uslovnu kaznu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG