Linkovi

Federalni agenti pretresli stan i kancelariju Rudija Đulijanija


ARHIVA - Lični advokat bivšeg predsednika Donalda Trampa Rudi Đulijani
ARHIVA - Lični advokat bivšeg predsednika Donalda Trampa Rudi Đulijani

Federalni agenti su u sredu pretresli stan i kancelariju Rudija Đulijanija, ličnog advokata bivšeg predsednika Donalda Trampa i bivšeg gradonačelnika Njujorka, u okviru istrage njegovih poslovnih angažmana u Ukrajini, prenose agencije Rojters i Asošijeted pres.

Đulijanijev advokat Bob Kostelo potvrdio je da je izvršen nalog za pretres i da su zaplenjeni elektronski uređaji tokom pretresa Đulijanijevog stana i kancelarije na Mehnetnu. Đulijani nije odgovorio na zahteve za komentar.

"Gradonačelnik Đulijani ne samo što je odbacio optužbe, nego je i dva puta tokom protekle dve godine ponudio da pokaže da su u potpunosti neistinite", naveo je Kostelo u saopštenju.

Portparol državne tužiteljke Menhetna nije komentarisao informacije o pretresu.

Izvršenje naloga za pretres ne znači i da se očekuje podizanje optužnice, ali predstavlja značajno intenziviranje istrage, i ukazuje na to da su zvaničnici organa za sprovođenje zakona ubedili sudiju da postoji osnovan povod da se veruje da bi tokom pretresa Đulijanije imovine bili otkriveni dokazi o počinjenom krivičnom delu.

Federalni tužioci istražuju Đulijanija gotovo godinu i po. U novembru 2019. godine tražili su dokumenta o isplatama Đulijaniju, u okviru aktivne krivične istrage, navodi se u sudskim spisima u koje je agencija Rojters imala uvid.

Tužioci su istraživali pranje novca, kršenje zakona o finansiranju kampanja, davanje lažnih izjava, opstrukciju pravde i kršenje Zakona o registraciji stranih agenata.

"Ključna figura u istrazi o Ukrajini"

Đulijani je počeo da zastupa Trampa u aprilu 2018. godine u vezi sa istragom ruskog mešanja u predsedničke izbore 2016. godine, koju je vodio bivši specijalni tužilac Robert Maler.

Đulijanijeva uloga u Vašingtonu bila je složena - bivši gradonačelnik je često sebe nazivao poslovnim konsultantom i advokatom u privatnom sektoru čak i dok je imao pristup centrima moći.

Đulijani je bio ključan za napore tadašnjeg predsednika Trampa da pronađe kompromitujuće informacije o demokratskom rivalu Džo Bajdenu i da izvrši pritisak na Ukrajinu da istraži Bajdena i njegovog sina Hantera.

Đulijani je takođe pokušao da podrije bivšu ambasadorku u Ukrajini Mari Jovanovič, koja je smenjena po Trampovom nalogu, a nekoliko puta se sastao sa ukrajinskim poslanicima koji su objavili izmontirane snimke Bajdena u pokušaju da mu nanesu štetu pre izbora.

Dva bivša Đulijanijeva saradnika, Lev Parnas i Igor Fruman, optuženi su za kršenje zakona o finansiranju kampanja i druga krivična dela, a između ostalog su pomagali Trampovom advokatu da pronađe kompromitujuće informacije o Bajdenovima.

Đulijani je postao poznat tokom 1980-tih, kada je na položaju državnog tužioca na Menhetnu zatvorio lidere pet njujorških mafijaških porodica.

Kasnije je prozvan "gradonačelnikom Amerike" zbog napora da pomogne Njujorku da se oporavi od terorističkih napada 11. septembra 2001. godine. Bio je i kandidat za republikansku predsedničku nominaciju 2008. godine.

XS
SM
MD
LG