Linkovi

Bivši Trampov advokat pušten iz zatvora


Majkl Koen ispred kuće, 21. maj 2020 (Foto: Rojters)
Majkl Koen ispred kuće, 21. maj 2020 (Foto: Rojters)

Majkl Koen, bivši lični advokat predsednika Amerike Donalda Trampa pušten je iz zatvora u petak nakon što je sudija odlučio da je bio poslat u zatvor iz kućnog pritvora u znak odmazde zbog najave da će izdati knjigu koja kritikuje Trampa pre izbora u novembru.

Zvaničnici su naveli su da je Koen bio poslat u zatvor jer je odbio da potpiše zabranu da će izdati knjigu ili komunicirati sa medijima ili javnošću, navodi američki okružni sudija Elvin Kej Helerstajn u telefonskom razgovoru.

Koena su maju pustili u kućni pritvor zbog straha od širenja koronavirusa, ali su ga početkom jula vratili u zatvor.

"Povratkom u zatvor početkom jula, jasno su hteli da ga kazne jer je planirao da objavi knjigu pod naslovom "Nelojalan: Prava istina Majla Koena, bivšeg ličnog advokata Donalda Trampa", navodi Helerstajn.

"Nisam tako nešto video za 21 godinu koliko sam sudija i donosio presude i odlučivao o uslovima uslovne slobode. Zašto bi Zatvorski biro tražio ovako nešto, sem ako nije zbog odmazde", dodaje sudija.

53-godišnji Koen tužio je u ponedeljak zatvorsku upravu i sekretara za pravosuđe Vilijama Bara, navodeći da mu je naređeno da se vrati u zatvor zato što piše knjigu koja će biti objavljena pre novembarskih predsedničkih izbora.

U tužbi se navodi da će se knjiga baviti "Trampovim karakterom i sklonostima, privatnim i profesionalnim poslovima i ličnom i poslovnom etikom." Takođe se konstatuje da vladin zahtev da se Koen obaveže da neće razgovarati sa novinarima, komunicirati sa javnošću preko medija, što uključuje i objavljivanje knjige, krši njegova prava garantovana Prvim amandmanom.

Majkl Koen, koji se izjasnio da je kriv za utaju poreza, kršenje zakona o finansiranju izborne kampanje i laganje Kongresu o Trampovim planovima da gradi u Moskvi, pušten je iz zatvora 21. maja u okviru napora da se uspori širenje virusa u federalnim zatvorima. Trogodišnju kaznu je počeo da služi u maju 2019. godine, a trebalo je da ostane u zatvoru do novembra 2021. godine.

Između ostalog je osuđen zbog uloge u davanju novca dve žene - bivšoj zvezdi pornografskih filmova Stormi Danijels i bivšoj Plejbojevoj manekenki Karen Mekdugal - da ćute o aferi koju su navodno imale sa Trampom.

Koen, koji je u jednom trenutku rekao da bi "primio metak za Trampa", kasnije se okrenuo protiv svog bivšeg šefa, kojeg je nazvao "rasistom i prevarantom". Tramp je svog bivšeg advokata, koji je sarađivao u istrazi demokrata u Kongresu, nazvao "pacovom".

XS
SM
MD
LG