Linkovi

Da li su Trampovi pravni problemi dovoljni za opoziv?


Predsednik Donald Tramp u dvorištu Bele kuće
Predsednik Donald Tramp u dvorištu Bele kuće

Američki predsjednik Donald Tramp suočava se sa sve većim pravnim problemima – i to na dva fronta - u istrazi moguće saradnje njegove kampanje sa Rusijom, ali i novca koji je tokom predizborne kampanje isplaćen dvijema ženama da bi ćutale o navodnoj aferi sa Trampom. Demokrate u Predstavničkom domu sada tvrde da bi te isplate mogle da budu povod za pokretanje procedure za opoziv predsjednika.

Predsjednik Tramp pokušava da umanji značaj sudskih dokumenata koja se prošle nedelje podnijeli tužioci iz Njujorka i specijalni tužilac Robert Maler.

“Ja ih nisam pročitao, ali svi s kojima sa razgovarao kažu da apsolutno nije bilo dosluha sa Rusijom, što je veoma važno”, tvrdi predsednik.

Međutim, mnogi ocjenjuju da je Tramp, zbog informacija otkrivenih u dokumentima, u sve većoj pravnoj i političkoj opasnosti.

“Predsjednik se zbog ove istrage sada nalazi u ozbiljnoj pravnoj situaciji i trebalo da bi da bude zabrinut, kao i cijela zemlja”, smatra demokratski senator Kris Marfi.

Kada je riječ o istrazi o Rusiji, specijalni tužilac Robert Maler razotkrio je nove dokaze o naporima Moskve da izgradi politički savez sa Trampovim predizbornim štabom 2016. godine. i uprkos tome što Tramp tvrdi da nema optužbi protiv njega, čak i njegovi glavni saveznici ističu da to nije slučaj.

“Niko nije potpuno oslobođen optužbi, dok Bob Maler ne zatvori svoju kancelariju i preda ključeve”, kaže Kris Kristi, bivši guverner Nju Džerzija.

Majkl Koen, bivši lični advokat Donalda Trampa
Majkl Koen, bivši lični advokat Donalda Trampa

​Međutim, najveća pravna prepreka s kojom se predsjednik možda suočava je tvrdnja federalnih tužilaca u Njujorku da je Trampov bivši advokat Majkl Koen tokom predizbogne kampanje ilegalno isplatio novac dvijema ženama da bi ćutale o navodnoj aferi sa predsjednikom. I da je to uradio u saradnji i po nalogu Donalda Trampa.

Američki ider bi zbog toga mogao da bude optužen da je kršio zakone o finansiranju izborne kampanje.

Jedan od vodećih demokrata u Predstavničkom domu Džerold Nadler, koji će Demokratska stranka kontrolisati od januara, upozorava da bi to mogao da bude razlog za pokretanje procedure opoziva.

“To bi bili prestupi koji mogu da budu povod za opoziv. Međutim, da li su dovoljno važni da se opravda opoziv je drugo pitanje”

Tramp je danas tvitovao da je jednostavno riječ o privatnoj transakciji, dok je za sve okrivio Koena kojeg je optužio da samo pokušava da smanji zatvorsku kaznu.

Čak i ako Kongres ne reaguje, Trampovi pravni problemi mogli bi da se nastave, smatra Adam Šif, vodeći demokrata u Odboru za obaveštajna pitanja Predstavničkog doma.

"Sekretarijat za pravosuđe bi mogao da podigne optužnicu protiv Donalda Trampa, na dan kada napusti položaj predsjednika”.

U svijetlu sve većih pravnih i političkih problema, predsjednik Tramp pokušava da popuni ključni položaj u Bijeloj kući – šefa kabineta.

Džon Keli odlazi krajem godine, kao i čovjek koji je bio favorit da ga zamijeni – šef kabineta potpredsjednika SAD Nik Ejers. Mediji prenose da su sada vodeći kandidati – konzervativni kongresmen Mark Medous, vršilac dužnosti sekretara za pravosuđe Met Vitaker i sekretar za finansije Stiven Mnučin.

XS
SM
MD
LG