Linkovi

Dugo skrivani dokumenti o Trampovim porezima predati tužiocu u Njujorku


Tramp je istragu njujorškog tužioca ocenio kao politički motivisanu
Tramp je istragu njujorškog tužioca ocenio kao politički motivisanu

Milioni stranica dokumenata koji pokazuju koliki je porez plaćao bivši predsednik Donald Tramp predati su njujorškom tužiocu, nakon 17 meseci pokušaja da se to spreči.

Dokumenti iz Poreske uprave (IRS) pokazuju koliki je porez na zaradu, između ostalog, Tramp platio u periodu od 2011. do 2019. i predati su tužiocu nakon što je tako naložio Vrhovni sud.

Njujorški tužilac Sajrus Vens istražuje da li su Tramp, njegova deca Ivanka, Donald junior i Erik i direktor Trampove organizacije Alen Viselberg umešani u finansijske malverzacije.

Tramp je jedini predsednik SAD koji je odbio da objavi koliko je platio porez, uz obrazloženje da je pod istragom Poreske uprave, iako to ne znači da dokumenta ne mogu da se objave.

Bivši predsednik je kritikovao Vrhovni sud, a istragu njujorškog tužioca nazvao "politički motivisanom".

"Ovo je nešto što se nikada nije desilo nijednom predsedniku. Sve je inspirisano demokratama i dešava se na njihovoj lokaciji, gradu i državi Njujorku koju potpuno kontroliše moj deklarisani neprijatelj, guverner Enrdju Kuomo", rekao je Tramp.

Istraga se vodi i o tome da li su Tramp i njegova organizacija namerno umanjivali vrenost nekretnina kako bi platili manji porez ili dobili kredite sa povoljnijim uslovima.

Protiv Trampa se vodi i istraga u Džordžiji zbog poziva zvaničniku izborne komisije u toj državi i zahtevu da mu "nađe" dovoljan broj glasova da prestigne Džoa Bajdena, koji je pobedio u Džordžji.

XS
SM
MD
LG