Linkovi

Tramp zataškao isplate "novca za ćutnju"?


Predsednik Tramp na konferenciji za novinare posle samita sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom u Hanoju.
Predsednik Tramp na konferenciji za novinare posle samita sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom u Hanoju.

Informacija jedva da je registrovana tokom dramatičnog svedočenja osramoćenog advokata Majkla Koena u američkom Kongresu, u sredu, o navodnim prestupima Donalda Trampa tokom predsedničke kampanje 2016. i njegove prve godine u Beloj kući. Međutim, ona bi mogla da bude velika pravna muka za predsednika Trampa.

Demokrate iz Predstavničkog doma istražuju da li je predsednik sakrio od vladinih zvaničnika zaduženih za etička pitanja stotine hiljada dolara koje je platio Koenu, u okviru pokušaja da kupi ćutnju porno zvezde Stormi Danijels, koja je tokom izborne kampanje iznela tvrdnju da je, pre više godina, imala aferu sa Trampom.

Istraga Odbora Predstavničkog doma za nadzor i reformu je samo deo široke istrage demokrata, koja se zahuktala, dva meseca pošto su demokrate povratile kontrolu nad donjim domom Kongresa. Najmanje tri druga odbora u Predstavničkom domu pokreću sopstvene istrage o Trampu i njegovim saradnicima.

Skot Ejmi, savetnik Projekta za nadzor rada vlade u Vašingtonu, kaže da bi Tramp mogao da bude optužen da je predao lažne podatke o finansijama da bi sakrio svoje učešće u isplati "novca za ćutnju" tokom kampanje.

Majkl Koen, bivši lični advokat predsednika Donalda Trampa svedoči na Kapitol Hilu u Vašingtonu 27. februara 2019.
Majkl Koen, bivši lični advokat predsednika Donalda Trampa svedoči na Kapitol Hilu u Vašingtonu 27. februara 2019.

"Ovo je veoma pogodni materijal za Odbor za nadzor i reformu ako žele da pokrenu neki postupak protiv Trampa", smatra Ejmi.

Dok su potencijalni etički prekršaji do sada privlačili malo pažnje, neki stručnjaci kažu da su oni po ozbiljnosti možda u rangu Trampovih problema kao što su navodi da je prekršio zakone o finansiranju kampanje.

Predsednikov advokat Rudi Đulijani je priznao da je došlo do isplata da bi se kupila ćutnja ali da nisu prekršeni zakoni o finansiranju kampanje pošto je Tramp koristio sopstveni novac, a ne novac iz kampanje.

Koen, koji je ove nedelje bio glavni svedok u istragama Predstavničkog doma i Senata, prošle godine je priznao da je prekršio federalni izborni zakon pošto je organizovao isplatu novca za kupovinu ćutnje Stormi Danijels i bivše Plejbojeve "zečice" Karen Mekdugal - sume koje su daleko nadmašile pravne okvire novca koji se plaća za kampanju.

Koen je platio Danijels 130.000 dolara i organizovao isplatu 15.000 dolara Mekdugal, kada su zapretile da će izaći u javnost sa svojim pričama o seksualnim odnosima sa Trampom, u trenutku dok je on bio na pragu da osigura republikansku predsedničku nominaciju. Tramp je porekao njihove navode.

Koen je tokom svedočenja izneo detalje kako je od Trampa dobio 420.000 dolara da kupi ćutanje Danijels. To je obuhvatalo 130.000 dolara za samu Stormi, 50.000 za "tehničke usluge", koje su udvostručene iz poreskih razloga, kao i bonus od 60.000 dolara. Ta isplata je raspoređena na 11 meseci kako bi delovalo da Koen dobija mesečnu isplatu za neke duže, pravne usluge.

Koen je osuđen na tri godine zatvora zbog finansijskog kriminala kao i zbog laganja Kongresa i kršenja zakona o kampanji isplatama novca ženama koje su optužile Trampa.

Posle Koenovog svedočenja u sredu, demokratski zakonodavci izjavili su da je bivši Trampov advokat možda ukazao na krivično delo koje je predsednik počinio kada je već bio na položaju. U izveštaju koji je objavljen ove nedelje, organizacija "Građani za odgovornost i etiku u Vašingtonu" navela je da Trmapu potencijalno preti čak osam optužnica za krivično delo u vezi sa isplatama novca za ćutnju.

U seriji tvitova u petak, Tramp je napao bivšeg advokata kao "potpuno diskreditovanog" i napisao da je Koen tokom svedočenja izneo "lažne i nepoštene tvrdnje."

Proteklih nedelja, istražitelji u kongresnom odboru za nadzor vlade fokusirali su se na Trampovo izbegavanje da u potpunosti otkrije isplate Koenu u svojim godišnjim finansijskim prijavama. Istražitelji zahtevaju dokumenta od Bele kuće i Trampove organizacije i traže od predsednikovih pravnika da odgovore na njihova pitanja. Svi visoki vladini zvaničnici - uključujući predsednika - obavezni su da Kancelariji za etiku svake godine predaju formulare iznoseći svoju imovinu i dugovanja veća od 10.000 dolara. U svom formularu iz 2017, Tramp je izostavio sve te informacije. U formularu za 2018, napisao je da je u potpunosti isplatio Koena za neodredjene troškove u iznosu između 100.000 i 250.000 dolara, mnogo manje od onoga što je Koen zapravo primio.

XS
SM
MD
LG