Linkovi

Džordžija otvorila krivičnu istragu protiv Trampa zbog pokušaja da poništi izborne rezultate


ARHIVA - Državni sekretar Džordžije Bred Rafensperger na konferenciji za novinare ispred državne skupštine Atlante informiše novinare o brojanju glasova, 6. novembra 2020.
ARHIVA - Državni sekretar Džordžije Bred Rafensperger na konferenciji za novinare ispred državne skupštine Atlante informiše novinare o brojanju glasova, 6. novembra 2020.

Tužioci u okrugu Fulton u Džordžiji istražuju pokušaj bivšeg predsednika Donalda Trampa da poništi rezultate predsedničkih izbora 2020, prema sadržaju pisma u koje je uvid imala agencija Rojters. Vest da je otvorena istraga u Džordžiji prvo je objavio Njujork Tajms.

Ovo je druga krivična istraga protiv bivšeg predsednika Trampa.

Tužiteljka okruga Fulton, Feni Vilis, uputila je pismo zvaničnicima državne vlade pozivajući ih da sačuvaju dokumenta, uključujući ona koja se odnose na poziv tadašnjeg predsednika Trampa republikanskom državnom sekretaru Bredu Rafenspergeru, kada je vršio pritisask na njega da "pronađe još glasova."

"Ovo je pitanje od visokog prioriteta i uverena sam da ćemo, kao kolege - zvaničnici za sprovođenje reda, koji smo položili zakletvu da ćemo braniti Ustav Sjedinjenih Država i Ustav Džordžije, naići na saradnju u prikupljanju informacija i dokaza o mogućim krivičnim delima kroz intervjue, dokumenta, video snimke i elektronske zapise", navodi se u pismu datiranom na 10. februar.

"Ovo pismo je obaveštenje da svi zapisi koji se potencijalno odnose na sprovođenje opštih izbora 2020. moraju da budu sačuvani, i da se sa posebnom brigom i pažnjom odvoje i sačuvaju oni koji mogu da budu dokaz pokušaja da se utiče na osobe koje su učestvovale u sprovođenju izbora."

Predstavnici okružnog tužilaštva nisu odmah odgovorili na upite novinara, a vest nisu komentarisali ni predstavnici Donalda Trampa.

U ponedeljak, Rafenspergerova kancelarija je otvorila sopstvenu istragu o Trampovom telefonskom pozivu državnom sekretaru 2. januara, u kome je izvršio pritisak na njega da poništi pobedu demokrate Džoa Bajdena na izborima 3. novembra u toj državi, zbog nedokazanih tvrdnji o izbornim prevarama.

Kao glavni izborni zvaničnik Džordžije, Rafensperger je nadzirao nekoliko ponovljenih brojanja glasova od 3. novembra, a svako novo prebrojavanje je imalo isti rezultat - da je južna američka država tesnom većinom podržala demokratskog predsedničkog kandidata, prvi put u skoro 30 godina.

Tužioci iz Njujorka su takođe otvorili krivične i građanske istrage o Trampu zbog pitanja njegovog poslovanja.

U okrugu Fulton nalazi se Atlanta, koja je glavni grad Džordžije.

XS
SM
MD
LG