Linkovi

Stranka Angele Merkel poražena na izborima u dve nemačke pokajine


Vinfrid Krečman, premijer države Baden-Virtemberg i kandidat Zelenih, glasa na izborima u Zigmaringenu, Nemačka, 14. marta 2021.
Vinfrid Krečman, premijer države Baden-Virtemberg i kandidat Zelenih, glasa na izborima u Zigmaringenu, Nemačka, 14. marta 2021.

Stranka nemačke kancelarke Angele Merkel, desničarska Hrišćansko-demokratska unija (CDU), pretrpela je značajne gubitke u dve ključne države u kojima su u nedelju održani regionalni izbri.

Ti izbori predstavljaju test šest meseci uoči izbora na nacionalnom nivou koji će odrediti ko će naslediti dugogodišnju kancelarku koja se povlači iz politike.

Glasovi u jugozapadnoj pokrajini Baden-Virtemberg, ekonomski jakom regionu, i u susednoj Rajna-Palatinat smatraju se ključnim za testiranje nacionalnog raspoloženja pred opšte izbore 26. septembra, na kojima će Merkelova prvi put izostati posle više od 15 godina.

Podrška Merkelovoj CDU i njenom bavarskom konzervativnom savezniku Hrišćansko-socijalnoj uniji (CSU) poklekla je, dok su Nemci nezadovoljni zbog načina na koji se upravlja krizom oko koronavirusa. Nemci su zabrinuti zbog mogućeg trećeg talasa infekcija koronavirusom, dok vakcinacija teče sporo.

Ugledu CDU/CSU naštetila je i tvrdnja da su članovi parlamenta iz vladajuće koalicije profitirali na poslovima sa zaštitnim maskama, što je prisililo tri poslanika da podnesu ostavke poslednjih dana.

"Ovo nije dobro izborno veče za CDU", rekao je novinarima vidno neraspoloženi Paul Cimijak, generalni sekretar stranke, nakon rezultata izlaznih anketa.

U Baden-Virtembergu, jedinoj državi koja ima premijera iz levičarske stranke Zeleni, izlazne ankete pokazale su da su Zeleni završili prvi, sa 31,4 odsto glasova, dok je CDU osvojila 23,4 odsto, prema ranim projekcijama.

"Ovo je super početak super izborne godine", rekao je Robert Habek, ko-lider Zelenih, navodi Rojters.

U Rajniland-Falcu, izlazne ankete pokazale su da socijaldemokrate levog centra, vode sa 35,5 odsto glasova, dok CDU sledi sa 26,9 odsto.

XS
SM
MD
LG