Linkovi

Ispraćaj 2020: Prelaz iz gorčine u nadu


Sidnejski novogodišnji vatromet
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Sidnejski novogodišnji vatromet

Vatromet iznad Sidnejske opera osvetlio je nebo, ali tamošnja luka podsećala je na grad duhova.

Mogla bi to biti prava asocijacija na godinu koju definitivno gotovo niko neće zapamtiti po dobrom.

Peking neće biti osvetljen sa vrha tamošnjeg televizijskog tornja. Lavovi na londonskom Trafalgar skveru biće nepristupačni. U Rimu se građani neće okupiti na Trgu Svetog Petra i papa Franja neće predvoditi misu. Neće biti organizovano ronjenje u reci Tibar.

Umesto hiljada građana koji dočekuju novogodišnju kuglu na njujorškom Brodveju – ove godine tamo će se nalaziti mala grupa medicinskih sestara, doktora i drugih heroja iz prvih redova borbe protiv pandemije koronavirusa koji će sa porodicama biti u režimu fizičkog distanciranja.

Sa više od 1,7 miliona građana preminulih od posledica koronavirusa i 82 miliona obolelih širom sveta, od prošle novogodišnje noći, svet se nada da će vakcine pomoći u sputavanju pandemije. 2020. godina se okončava kao nijedna prethodna.

Mislim da ne preterujem ako kažem da u poslednjih petnaest godina iza sebe nismo ostavljali toliko tešku godinu. I nikada nismo, uprkos svim brigama i skepticizmu, sa toliko nade iščekivali novu”, poručila je u noogodišnjem obraćanju nemačka kancelarka Angela Merkel.

Mogu samo da zamislim koliko je gorko osećanje onih građana koji tuguju za preminulima ili se pak nose sa posledicama bolesti – čije postojanje i posledice koje izaziva u pitanje dovode beznadežni ljudi”, poručila je Merkel – napomenuvši da će se vakcinisati čim to, kako je rekla, prilike dozvole.

Inače, u Nemačkoj je zabranjena prodaja vatrometa – uz očekivanje da će to uticati na manja okupljanja građana. Vlasti u Berlinu saopštile su da će oni koji krše zabranu okupljanja biti kažnjeni.

U kineskom gradu Vuhanu, koji je pre godinu dana bio epicentar pandemije, očekuje se okupljanje hiljada građana na popularnim gradskim lokacijama koji će dočekati 2021. Neki od njih, iako ukazuju na oprez, kažu i da nisu preterano zabrinuti.

Bezbednost je prioritet”, rekao je stanovnik Vuhana Vang Šuemej.

Novogodišnja proslava u Vuhanu
Novogodišnja proslava u Vuhanu

U Australiji, čiji slavni vatromet iznad Sidnejske opera prenose TV stanice širom sveta, kretanje je ograničeno, zabranjena su okupljanja a unutrašnje granice su zatvorene. Većini građana nije bilo dozvoljeno da dođu u centar Sidneja.

Kakva užasna godina je ovo bila”, izjavila je Gledis Beredžiklian, premijerka države Novi Južni Vels, u kojoj se nalazi Sidnej.

Nadamo se da će 2021. biti lakša za sve", poželela je ona.

Novogodišnji vatromet u Sidneju
Novogodišnji vatromet u Sidneju

U Britaniji, gde se širi veoma zarazni novi soj koronavirusa a većina građana mora da poštuje stroge restrikcije, vlasti su pokrenule javnu kampanju pomoću bilborda i medija, pozivajući građane da “bezbedno dočekaju Novu godinu u svojim kućama.”

Na javnim mestima kao što su Trafalgar skver i Trg paralmenta podignute su barijere da bi se sprečilo okupljanje većih grupa ljudi.

U Italiji, koja je imala najviše smrtnih slučajeva od Kovida-19 u Evropi, barovi, restorani i većina prodavnica su zatvoreni, a uveden je policijski čas u novogodišnjoj noći između 10 uveče i 7 sati ujutru. Papa Franja je otkazao planove za novogodišnju misu zbog problema sa išijasom, saopšteno je iz Vatikana.

U Francuskoj, gde će policijski čas takođe biti na snazi tokom novogodišnje noći, dozvoljeno je okupljanje maksimalno šest odraslih osoba na zatvorenom prostoru, ali će biti proslava - malih, ali sa stilom. U luksuznoj prodavnici delikatesne robe u Parizu “A la Ville de Rodez”, menadžer Bris Tapon priprema pakovanja guščije paštete i tartufa za grupe od dvoje ili troje.

Naješću se guščije paštete, napiti šampanjca – i ostaću kod kuće”, kaže jedna od mušterija delikatesne radnje, Ani Šaplan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG