Linkovi

EU planira simultani početak vakcinacije "u znak jedinstva"


Vakcina za Kovid-19 kompanija Fajzer i Bajontek već se koristi u Britaniji, SAD, Kanadi i nekoliko drugih zemalja a u EU vakcinacija bi mogla da počne naredne nedelje.
Vakcina za Kovid-19 kompanija Fajzer i Bajontek već se koristi u Britaniji, SAD, Kanadi i nekoliko drugih zemalja a u EU vakcinacija bi mogla da počne naredne nedelje.

Članice EU planiraju da počnu vakcinaciju protiv Kovida-19 istog dana, pre kraja godine, kao znak jedinstva - saopštila je u sredu predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Obraćajući se Evropskom parlamentu u Briselu, ona je izjavila da će prve vakcine biti puštene u upotrebu u roku od sedam dana, kako bi vakcinacija mogla da počne.

“Kao što smo jedinstveno prolazili kroz ovu pandemiju, hajde da počnemo iskorenjivanje ovog užasnog virusa zajedno, jedinstveni", rekla je.

Evropsko telo za regulaciju lekova, Evropska agencija za lekove (EMA) sastsaje se naredne nedelje da bi razmotrila hitnu dozvolu upotrebe vakcine kompanija Fajzer i Bajontek. Članice EU su čekale dok su Britanija, Kanada, SAD i druge zemlje već odborile vakcinu i počele vakcinisanje najugroženijih delova populacije.

U utorak, nemački ministar zdravlja Jens Špan branio je odluku da se sačeka na konačnu presudu EMA, navodeći da Evropljani žele brzu ali temeljnu procenu vakcine i koordinisani početak vakcinisanja, kako nijedna članica ne bi zaostala u tom procesu. Nemačka trenutno, po sistemu rotacije, predsedava Evropskom unijom.

Fon der Lejen je članovima Evropskog parlamenta rekla da će dodatne vakcine biti početkom 2021, te da je evropski blok obezbedio više nego dovoljno doza za sve u Evropi. Naglasila je potrebu za saradnjom kako bi se što više Evropljana vakcinisalo i rekla: "Da bi se došlo do kraja pandemije, moraćemo da vakcinišemo do 70% populacije. To je veliki, veliki zadatak."

XS
SM
MD
LG