Linkovi

Bivši NBA košarkaši optuženi za prevaru - među njima i nekadašnji igrač Partizana


Milton Palasio (desno sa brojem 4), jedan od optuženih, u vreme dok je igrao za beogradski Partizan 2007. (Foto: REUTERS/Ivan Milutinovic)

Osamnaest bivših igrača Nacionalne košarkaške asocijacije (NBA) optuženi su prevaru zdravstvenog sistema prestižne američke sportske lige u iznosu od 3,9 miliona dolara. Optuženi su da su tražili novčanu nadoknadu za medicinske i stomatološke preglede koji nikada nisu obavljeni.

"Igrači su se koristili prevarom“, precizirala je na konferenciji za medije tužiteljka Odri Štraus.

Jedan od optuženih je i Milton Palasio, bivši košarkaš beogradskog Partizana, danas pomoćni trener u Portland Trejlblejzersima.

Mehanizam prevare obuhvatao je dve stomatološke i ordinaciju za kiropraktiku u području Los Anđelesa, kao i velnes ordinaciju u državi Vašington.

Tužioci su istakli da pojedine fakture pokazuju da su neki od optuženih u jednom danu popravljali šest istih zuba, dok je Glen Dejvis imao zubarski tretman na Beverli Hilsu, dok je istovremeno boravio u Nevadi.

Prema detaljima optužnice podnete Okružnom sudu na Menhetnu igrači su primili ukupno 2,5 miliona dolara na ime lažnih pregleda – od čega je deset uplata imao bivši košarkaš Terens Vilijams - koji je primio 230.000 dolara i označen je kao organizator.

Tužioci su ukazali da se Vilijams koristio lažnim priznanicama za povraćaj novca i da je pomogao pribavljanje lažnih uputa za pregled trojice igrača.

Među optuženima su Toni Alen, šestostruki član najboljeg odbrambenog tima lige, kao i Glen Dejvis – obojica svojevremeno članovi prvaka NBA 2008. Boston Seltiksa.

U društvu optuženih našao se i Sebastijan Telfer – bivša zvezda Bruklin Netsa.

Preostali optuženi su nekadašnji igrači: Alen Anderson, Šenon Braun, Vil Bunam, Melvin Eli, Džamario Mun, Darijus Majls, Ruben Paterson, Edi Robinson, Greg Smit i Antoan Rajt, kao i supruga Tonija Alena - Dezire.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG