Linkovi

Divac: Bogdanu i Bjelici sam rekao da primam samo zlato


Vlade Divac tokom razgovora sa novinarima dan pre ceremonije prijema u košarkašku Kuću slavnih u Springfildu, u Masačusetsu (Foto: VOA)
Vlade Divac tokom razgovora sa novinarima dan pre ceremonije prijema u košarkašku Kuću slavnih u Springfildu, u Masačusetsu (Foto: VOA)

Jedan od najboljih srpskih košarkaša svih vremena Vlade Divac od večeras će i zvanično postati član Kuće slavnih, u američkoj saveznoj državi Masačusets, .

Divac je treći predstavnik srpske košarkaške škole u ovom izuzetno renomiranom društvu, posle profesora Aleksandra Nikolića, koji se smatra i tvorcem jugoslovenske košarke, i legendarnog košarkaša Partizana Dražena Dalipagića, koji se od jugoslovenske reprezentacije oprostio na Svetskom prvenstvu u Španiji 1986. godine, na kojem je Divac debitovao za "plave".

"Pamtim Atinu i titulu sa Partizanom"
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Skoro punih pet meseci pošto je međunarodni komitet Kuće slavnih odlučio da uvrsti Divca u ovogodišnju grupu zaslužnih košarkaša, trenera, i košarkaških radnika, kojima će biti ukazano najviše košarkaško priznanje, generalni menadžer Sakramento Kingsa delovao je veoma zadovoljno tokom razgovora sa medijima dan pre ceremonije.

"Drago mi je pre svega zbog mene, moje porodice, mojih saigrača, trenera, navijača... svih koji su me podržavali svih ovih godina. Ovo jeste veliko priznanje i iskreno, nisam se nadao, kada sam počinjao da igram košarku, da će ovo biti vrhunac, ali mi je drago da se eto i to desilo", rekao je Divac.

U košarkaškoj karijeri koja je trajala dve decenije, teško je izdvojiti jedan ili dva momenta. Divac se odlučio za jedan sa reprezentacijom Jugoslavije i jedan sa klubom iz kojeg je otišao u NBA ligu.

"Kada je reč o reprezentaciji, definitivno sam imao sreću... da igram od 1985. do 2002, što je nekih 17 godina, uz sankcije, kada nam nisu dozvolili da igramo, ali ipak imao sam sreću da se vraćam sa svakog takmičenja sa medaljom. Međutim, onako najemotivnija je svakako bila ona 1995. sa Evropskog prvenstva u Atini... i to zbog raznih razloga", rekao je Divac, a zatim nastavio:

"Što se klupskih uspeha tiče... možda titula s Partizanom, prve godine kad sam došao, to je onako nešto što mi je ostalo u sećanju".

Na kraju kratkog razgovora, Divac je prokomentarisao i svoje naslednike - današnji generaciju srpskih NBA igrača, kojima je poručio da ima velika očekivanja od njih na Svetskom prvenstvu u Kini.

"Imamo dobru generaciju igrača, koji ne samo da su deo NBA, nego imaju i zapažene uloge u svojim timovima. Malopre sam dobio poruku od Bogdana (Bogdanovića) i (Nemanje) Bjelice da čestitaju na izboru u Kuću slavnih, tako da sam ih zamolio za poklon, a primam samo zlato. Tako da se nadam da će doneti zlato u Sakramento", zaključio je čovek koji je u karijeri osvojio dva svetska i tri evropska zlata, uključujući i za sada poslednje najsjajnije odličje nacionalnog tima, pre 17 godina u Indijanapolisu.

XS
SM
MD
LG