Linkovi

Vlade Divac u Kući slavnih!


Generalni menadžer Sakramento Kingsa Vlade Divac i njegov zamenik Peđa Stojaković (Foto: Reuters)
Generalni menadžer Sakramento Kingsa Vlade Divac i njegov zamenik Peđa Stojaković (Foto: Reuters)

Jedan od najboljih srpskih i jugoslovenskih košarkaša svih vremena Vlade Divac, danas generalni menadžer Sakramento Kingsa, koji su pre nekoliko godina povukli njegov dres sa brojem 21 iz upotrebe, izabran je u košarkašku Kuću slavnih.

Divac je treći Srbin kojem je ukazano to priznanje, posle profesora Aleksandra Nikolića i Dražena Dalipagića. Svu trojicu je izabrao međunarodni komitet Nejsmitove Kuće slavnih u Springfildu.

Vest je najpre objavio poznati novinar ESPN-a Adrijan Vojnarovski u petak , a Kuća slavnih je tu informaciju potvrdila u subotu.

Sa reprezentacijom Jugoslavije Divac je osvojio dva svetska prvenstva u košarci, tri evropska prvenstva i dve srebrne medalje na Olimpijskim igrama.

Šest od svojih 16 sezona u NBA igrao je za Sakramento, i tokom svih šest Kingsi su se plasirali u plej-of, a danas kao generalni menadžer, najzaslužniji je za stvaranje mladog tima, koji je ove sezone ostvario veliki napredak. Divac je jedan od svega sedam igrača u istoriji NBA sa više od 13.000 poena, više od 9.000 skokova, 3.000 asistencija i 1.500 blokada u karijeri. Sakramento je pre 10 godina povukao iz upotrebe njegov dres sa brojem 21.

“Duboko sam počastvovan”, naveo je Divac u saopštenju koje su objavili Kingsi. “Kao mladić, nisam mogao da verujem da će mi ovaj sport pružiti ovoliko prilika. Košarka je vodila račuuna o meni većim delom mog života, a ja sam se trudio da uradim šta mogu da se odužim ovoj divnoj zajednici. Ovo je nezaboravno putovanje, želim da zahvalim svojoj porodici na podršci. Takođe želim da izrazim zahvalnost svojim saigračima, trenerima, članovima strulčnog štaba, kolegama i navijačima, koji su igrali značajnu ulogu u tome da dostignem ovakvo izvanredno priznanje”.

Pored Divca u klasi Kuće slavnih za 2019. godinu naći će se i bivši trener Sakramenta Pol Vestfal, legenda Voriorsa Al Etls, bivši bek Milvoki Baksa Sidni Monkrif, bivši košarkaš Siksersa Bobi Džons i košarkaški pionir Čak Kuper. Tu su još i Bil Fič, Džek Sikma, Tereza Vederspun i tim Univerziteta Tenesi Stejt koji je osvojio tri titule zaredom od 1957. do 1959. godine.

Divac i ostali zvanično će postati članovi "Kuće slavnih" na ceremoniji u Springfildu, u državi Masačusets od 5. do 7. septembra.

XS
SM
MD
LG