Linkovi

Preminuo Dušan Duda Ivković, velikan jugoslovenske, srpske i evropske košarke


ARHIVA - Duda Ivković na konferenciji za novinare u Kajseriju, dan pred početak Svetskog prvenstva u košarci, 27. avgusta 2010. (Foto: Reuters/Ivan Milutinović)
ARHIVA - Duda Ivković na konferenciji za novinare u Kajseriju, dan pred početak Svetskog prvenstva u košarci, 27. avgusta 2010. (Foto: Reuters/Ivan Milutinović)

Velikan jugoslovenske, srpske i evropske košarke Dušan Duda Ivković preminuo je u 78. godini.

Lokalni mediji prenose izjavu prvog čoveka Radničkog Gorana Kalinića, datu za Sport klub:

"U šest časova i 50 minuta Dušan je preminuo u bolnici u Beogradu od posledica vode u plućima i herpesa", rekao je kratko Kalinić.

Dušan Ivković rođen je u Beogradu 29. oktobra 1943.

Bio je jedan od najuspešnijih evropskih trenera svih vremena, najuspešniji selektor košarkaške reprezentacije Jugoslavije na šampionatima Evrope na kojima je osvajao medalje u Zagrebu 1989, Rimu 1991. i Atini 1995.

Bio je i selektor košarkaške reprezentacije Srbije od 2008. do 2013. godine, osvojio je za to vreme srebro na Evropskom prvenstvu i bio je četvrti na Svetskom prvenstvu 2010.

Trenersku karijeru završio je 2016. godine.

Kao košarkaš je igrao na poziciji beka, a kao trener je vodio Partizan, Aris, Radnički, Šibenik, Vojvodinu, PAOK, Panionis, Olimpijakos, AEK, CSKA, Dinamo Moskva i Anadolu Efes.

Sa reprezentacijom je osvojio tri evropska zlata i jedno sredbro, jedno svetsko zlato, srebro na Olimpijskim igrama i zlato na Univerzijadi. Na klupskom nivou osvajao je Evroligu (dva puta, sa Olimpijakosom), Kup Radivoja Koraća, Kup Rajmonda Saporte, ULEB Kup, bio je sa svojim klubovima šampion Jugoslavije, Grčke i Rusije, u istim zemljama osvajao je i Kup i Superkup takmičenja, objavio je FoNet.

Saučešće Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća povodom smrti Dušana Ivkovića.

"Izuzetno me je pogodila vest o smrti Dušana Dude Ivkovića, jednog od naših i evropskih najvećih trenera, čoveka koji je svojim umećem i ljubavlju prema košarci obeležio celu epohu ovog sporta", naveo je Vučić, prenosi FoNet.

On je ukazao da su Ivkovićeva energija i vrhunsko poznavanje košarka doneli nebrojena odličja u arenama širom sveta, ali i divljenje i poštovanje košarkaških stručnjaka i profesionalaca.

"I kada nam je bilo najteže, pobede njegovih momaka donosile su neizmernu radost našem narodu, koji se ponosno slivao u prestonicu da pozdravi Dudu i njegove šampione", istakao je predsednik Srbije.

Vučić je Ivkoviću zahvalio za sva zlata, pobednička postolja, slavlja i radost, za to što je "proslavio srpsku košarku i dao srce za ovaj predivni sport i svoju zemlju".

"Hvala mu što je pokrenuo izgradnju novog sportskog hrama za njegov Radnički, a naša je obaveza da taj njegov životni projekat uspešno završimo. Srbija tuguje, generacije ga pamte. Neka počiva u miru", navodi se u telegramu saučešća.

XS
SM
MD
LG