Linkovi

Vizardsi kao oličenje globalnog dometa i raznolikosti NBA lige


Centar Vizardsa Jan Mahinmi zakucava u drugoj četvrtini NBA utakmice protiv Detroit Pistonsa
Centar Vizardsa Jan Mahinmi zakucava u drugoj četvrtini NBA utakmice protiv Detroit Pistonsa

Dvadesetak dana ostalo je do početka nove NBA sezone, a najbolji košarkaški timovi sveta počeli su pripreme početkom ove nedelje, među njima i ovdašnji Vašington Vizardsi. Novinarka Glasa Amerike Salem Solomon prisustvovala je danu namenjenom medijima i prenosi da su i Vizardsi umnogome deo široko rasprostranjenog trenda da sve više internacionalnih igrača dolazi u najjaču ligu sveta.

Više nego ikad, košarka je postala globalna igra. Prošle sezone, u NBA ligi je igralo 113 internacionalnih igrača iz 41 zemlje ili teritorije. Otprilike, četvrtina NBA igrača nisu Amerikanci.

Vašington Vizardsi imaju u timu jednog Poljaka i jednog Čeha, a tu su i dvojica košarkaša poreklom iz Afrike. Jan Mahinmi, 210 cm visoki reprezentativac Francuske, oličenje je raznolikosti lige. Majka mu je sa Jamajke, a otac iz zapadnoafričke države Benin.

Mahinmi je za Glas Amerike rekao da je od malena želeo da igra fudbal, ali da je - kako nije prestajao da raste – brzo shvatio da je njegova budućnost pod košem.

“Zaista sam želeo da budem fudbaler, ali sam toliko porastao da sam na kraju morao da probam košarku. Naravno, odmah sam se zaljubio u sport, i tako sam završio ovde”.

Mahinmi, kome će ovo biti 10. sezona u NBA ligi, primećuje da se igra razvija.

“Više to nije samo fudbal. Košarka je definitivno prirasla za srce ljudima i čini mi se da je sve više mladih, koji žele da budu košarkaši. Sve je više košarkaša poreklom iz Afrike u NBA, mnogo ih je došlo od kada sam ja stigao u ligu“.

NBA sada svake godine organizuje jednu prijateljsku utakmicu na afričkom kontinentu, a otvorila je i akademiju za mlade košarkaše u Senegalu.

Mahinmi takođe daje doprinos... letos je boravio u Beninu, gde je mlade košarkaše učio osnovama igre.

“Bilo je nestvarno. Osećali smo se voljeno i dobrodošlo od prvog do poslednjeg minuta, bilo je sjajno. Verovatno najbolje putovanje za mene i mog oca, najbolje putovanje u našem životu. To je nešto što želimo da radimo svakog leta”.

Trener Vizardsa Skot Bruks kaže da je Afrika veliki deo budućnosti NBA lige, koja pokušava da dodatno proširi svoj globalni uticaj.

“Mislim da je veoma važno da nastavimo da gradimo NBA kao brend, a da je Afrika definitivno nešto o čemu liga dugo razmišlja. Komesar Adam Silver i drugi NBA zvaničnici obavili su sjajan posao da učine košarku globalnom igrom i Afrika je svakako značajan deo toga”.

Za sada, Vizardsi su fokusirani na sledeću sezonu, koja za njih počinje 18. oktobra. Prošle godine ostvarili su 49 pobeda i bili blizu plasmana u finale Istočne konferencije. Nadaju se da će ove godine biti još bolji.

XS
SM
MD
LG