Linkovi

Armstrong: Krivica isključivo moja


Biciklista Lens Armstrong u razgovoru sa Oprom Vinfri, snimljenom 14. januara 2013.
Biciklista Lens Armstrong u razgovoru sa Oprom Vinfri, snimljenom 14. januara 2013.

Najpoznatiji biciklista sveta Lens Armstrong konačno je izneo istinu o svom učešću u jednoj od najvećih laži i obmana u istoriji sporta.

Najpoznatiji biciklista sveta Lens Armstrong konačno je izneo istinu o svom učešću u jednoj od najvećih laži i obmana u istoriji sporta. Armstrong je u razgovoru sa poznatom TV voditeljkom Oprom Vinfri priznao da je koristio doping, da je lagao svoje obožavatelje, sponzore, ljude koji su kao i on preživeli rak – čak i prilikom svedočenja na sudu.

Posle brojnih godina laganja, Lens Armstrong je konačno priznao

"Tokom svih sedam pobeda na Tur de Fransu da li si ikad koristio zabranjena sredstva?" pitala ga je Opra Vinfri.

"Da", odgovorio je Armstrong.

U ekskluzivnom intervjuu za TV mrežu Opre Vinfri, osramoćeni biciklista priznao je da je učestvovao u veoma dobro organizovanoj doping operaciji i preuzeo odgovornost za njeno prikrivanje.

"Moj koktel, ako mogu tako da kažem, sastojao se samo od EPO-a, ne u velikoj količini, transfuzija krvi i testosterona. Sva krivica za ovo je isključivo moja".

Armstrongova decenija prevare povredila je mnoge, poput njegovog bivšeg kolege iz tima Frenkija Andreua, koji tvrdi da je bio meta napada jer je pretio da razotkrije prevaru

"Dobijao sam i-mejlove u kojima sam nazivan izdajicom, cinkarošem, drugorazrednim biciklistom".

Armstrongovo priznanje nosi sa sobom i rizik. Drugi deo njegovog razgovora sa Oprom Vinfri, koji se emituje večeras pažljivo će pratiti mnogi advokati. Za laži pred sudom više ne može da bude krivično gonjen, ali mu preti nekoliko građanskih parnica.

Sud javnosti o njegovom priznanju je podeljen.

"Malo je prekasno za priznanje, ali mi je opet drago da je konačno to uradio“, smatra jedna od anketiranih Amerikanki.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković bio je mnogo strožiji.

„Mislim da su svi očekivali da će priznati, bilo bi smešno da poriče pored tolikih dokaza. Mislim da je on sramota za sport, prevario je sport, i brojne ljude širom sveta, svojom karijerom i životnom pričom. Trebalo bi mu oduzeti sve titule, jer to nije fer ni prema jednom sportisti na svetu, to nije način na koji treba da budeš uspešan. I trebalo bi da snosi posledice svojih laži svih ovih godina."

Armstrong, kome su oduzete sve titule sa Tur de Fransa, pokušao je da objasni šta ga je motivisalo da toliko dugo laže.

"Priča je bila toliko savršena, toliko dugo. Jednostavno, kao mit, savršena priča".

Američka anti-doping agencija objavila je saopštenje u kojem se navodi da je Armstrongovo priznanje mali korak u dobrom smeru.
XS
SM
MD
LG