Linkovi

Vojni eksperti: NATO na putu da postane globalna vojna sila?


Generalni sekretar NATO-a, Brisel 15. februara, 2018.
Generalni sekretar NATO-a, Brisel 15. februara, 2018.

Pitajte bilo kojeg Evropljanina gde počinje, a gde prestaje NATO prostor, najverovatnije će reći od Lamanša do granice sa Rusijom. Mnogi, međutim, zaboravljaju da među 29 članica NATO-a spadaju i SAD i Kanada, koje izlaze ne samo na Atlantik, već i na Pacifik, na čijem obodu je Amerika ne tako davno vodila nekoliko dugotrajnih ratova - korejski i vijetnamski, kao i sa Japanom tokom Drugog svetskog rata. Zapadni vojni eksperti smatraju da NATO treba da proširi na Pacifik.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, više puta je izrazio zabrinutost zbog nuklearnih ambicija Severne Koreje, koja ugrožava kako regionalni, tako i svetski poredak.

“Bezobzirno ponašanje Severne Koreje predstavlja globalu pretnju, koja zahteva globalni odgovor i naravno, to uključuje i NATO,” ističe Stoltenberg.

Beri Pavel iz Atlantskog saveta slaže se sa najvišim civilnim liderom NATO-a da bi severnokorejske rakete mogle da dosegnu "ne samo do SAD, već i do Evrope i drugih mesta."

Pavel, koji je obavljao najvišu funkciju u sektoru strategije odbrane u Nacionalnom savetu za bezbednost u sve tri poslednje američke adminstracije. takođe upozorava:

​"Potrebni su jedinstvo i jaka partnerstva, koja se prostiru od Atlantika do Pacifika da mogla da se suprotstave, kako izgleda nuklearno naoružanoj Severnoj Koreji,"

“Ranije se postavljalo pitanje da li će NATO da bude prisutan na Pacifiku, glavno pitanje sada je obrnuto, da li se Pacifik približava NATO-u?” - dodaje Pavel.

Dok je služio kao vrhovni komandant NATO-a, od 2003. do 2006. godine, general Džejms Džons je primao posete ...

“... iz Australije, iz Pakistana, verovali ili ne, i iz drugih zemalja iz različitih delova sveta koji su želeli da znaju više o NATO-u. Rekao bih to je budućnost NATO-a, ali nadam se da globalna težnja Zapadne alijanse nije preambiciozna. Ja bih počeo sa partnerstvima i prvo video kako to ide.”

NATO na Pacifiku, ima već četiri partnera - Australiju, Japan, Novi Zeland i Južnu Koreju. Australija i Novi Zeland su upitili veliki broj svojih vojnika da služe pod zastavom NATO-a u Avganistanu. Japan i Južna Koreja su dali veliki doprinos za rekonstrukciju i razvoj Avganistana.

Sve četiri zemlje učestvovale su u operacijama NATO-a u borbi protiv somalijskih pirata. I sve četiri su potpisale formalne sporazume o partnerstvu sa NATO-om.

Pored toga, stručnjaci predviđaju da će Tajland, Malezija i Singapur da se pridruže pomenutoj grupi zemalja.

Indija i Indonezija su takođe spremne da uspostave jake veze sa takvom bezbedonosnom grupom.

U eri globalnih bezbednosnih izazova, prirodno je da NATO proširuje svoj mandat, tvrdi bivši vrhovni komandant NATO snaga u Evropi, koji je takođe obavljao dužnost Savetnika za nacionalnu bezbednost u Obaminoj administaciji:

"Severnoatlantski savez kao isključivo reaktivni savez za odbranu Evrope od Rusije postao je veoma skup poduhvat. Rusija, pre svega, nema snagu da savlada Evropu.”

Još od svog osnivanja 1949. NATO prilagođava svoju strategiju prema zahtevima različitih perioda.

Tokom 50-tih godina prošlog veka, Savez je bio bedem protiv sovjetske pretnje.

Tokom 60-ih i 70-tih godina, bio je politički instrument za popuštanje zategnutosti između Istoka i Zapada.

Tokom 90-ih godina, Savez je bio sredstvo za stabilizaciju istočne Evrope i centralne Azije, uključujući nove partnere i saveznike.

U 21. veku NATO se suočava sa globalizovanim pretnjama što podrazumeva i globalnu odbranu.

Dve trećine vojnog budžeta NATO-a obezbeđuju SAD.

XS
SM
MD
LG