Linkovi

Stoltenberg: Čvrst ali pravedan odnos NATO prema Rusiji


Državni sekretar Majk Pompeo sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Državnom sekretarijatu, 13. septembra 2018.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da nema nameru da uzmiče pred Rusijom, tvrdeći da će zapadni savez ostati na čvrstoj ali pravednoj liniji prema Moskvi, dok nastavlja da prima bivše sovjetske države.

Stoltenberg se u petak u Beloj kući sastao sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom a u Stejt departmentu sa državnim sekretarom Majkom Pompeom.

"Za nas, nije kontradiktorno biti čvrst u pristupu Rusiji, kao što jesmo i istovremeno tražiti dijalog", rekao je šef NATO-a publici u Fondaciji Heritidž, konzervativnom tink-tenku u Vašingtonu.

Napetost između Rusije i Zapada je stalno rasla od kada je ruska vojska pre više od deset godina ušle u Gruziju a dosegle su novi vrhunac posle ruske invazije na Ukrajinu i aneksije Krima 2014.

Naglašavajući da NATO ne želi konfrontaciju, Stoltenberg je veliki deo krivice za loše odnose pripisao Moskvii njenoj spremnosti da "upotrebi vojnu silu protiv suseda".

"Vidimo Rusiju koja obnavlja staru moć, koja ulaže u različite kapacitete i u obaveštajne službe", rekao je. "To je razlog što su NATO saveznici počeli da ulažu više u odbranu, prvi put od kraja Hladnog rata."

Stoltenbergov pristup je u suprotnosti sa onim američkog predsednika Trampa, koji često ističe da je spreman da se dobro slaže sa ruskim predsednikom Putinom i želi da neguje bolje odnose.

Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin na samitu i Helsinkiju 16. jula 2018.
Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin na samitu i Helsinkiju 16. jula 2018.

Na samitu u Helsinkiju 16. jula, Tramp je izjavio da veruje Putinovim tvrdnjama da Rusija nije pokušala da se meša u predsedničke izbore 2016, što je suprotno zaključcima američkih obaveštajnih zvaničnika. Tramp je kasnije pokušao da povuče tu izjavu.

Drugi u Beloj kući su zauzeli tvrđu liniju prema Moskvi. Savetnik za nacionalnu bezbednost Bolton upozorio je Rusiju prošlog meseca da su SAD "spremne da preduzmu neophodne korake" da spreče Kremlj da se umeša u predstojeće kongresne izbore u novembru.

Međutim, generalni sekretar NATO-a izjavio je u petak da ne vidi mnogo nagoveštaja da je Rusija spremna da obustavi takve aktivnosti.

"Vidimo da koriste medije i društvene medije, šire dezinformacije kako bi pokušali da utiču na političke procese u različitim evropskim zemljama i NATO saveznicama", kazao je Stoltenberg. Takvu bojazan je izrazio i američki sekretar za odbranu Džejms Matis, koji u nedelju putuje u makedonsku prestonicu Skoplje, a koji je rekao da su neki od tih napora usmereni na predstojeći referendum u toj zemlji.

Referendum o promeni imena u Republika Severna Makedonija 30. septembra mogao bi da otvori put Makedoncima za članstvo u NATO-u, čemu se Moskva snažno protivi.

Stoltenberg je takođe izjavio da će NATO nastaviti da podržava napore i Gruzije i Ukrajine da postanu članice saveza, čemu se Rusija protivi već godinama.

Američki i gruzijski vojnici učestvuju u multinacionalnim vojnim vežbama u vojnoj bazi Vaziani, blizu Tbilisija, 9. avgusta 2017.
Američki i gruzijski vojnici učestvuju u multinacionalnim vojnim vežbama u vojnoj bazi Vaziani, blizu Tbilisija, 9. avgusta 2017.

"Gruzija će postati članica NATO-a", rekao je.

Stoltenberg je upozorio da je Alijansa odgovorila na povećano rusko prisustvo u Arktiku jačanjem ukupnih pomorskih položaja i da je, zajedno sa članicama kao što su Britanija i Norveška, pojačala osmatranje tog regiona.

"i dalje mislim da je važno pokušati da smanjimo tenzije na severu", rekao je generalni sekretar NATO-a, dodajući da je cilj saveza da pronađe načine da sarađuje sa Rusijom na pitanjima zaštite životne sredine.

Stoltenberg je u SAD održao sastanke sa visokim zvaničnicima kao što su Bolton, Pompeo i Matis u pokušaju da se učvrsti podrška alijansi.

Predsednik Tramp često kritikuje članice NATO-a što ne ulažu dovoljno sredstava u odbranu, zbog čega SAD plaćaju nepravedno veliki deo troškova.

Stoltenberg se u petak založio za nastavak američke podrške NATO-u nazivajući transatlantski savez "sponom koja garantuje prosperitet, bezbednost i slobodu."

Takođe je kazao da podržava odvojena nastojanja Evropske unije da ojača evropsku odbrambenu industriju.

"Potrebno nam je više evropskih kapaciteta. Potrebna nam je evropska saradanja u odbrani", rekao je u odnosu na inicijativu PESCO - Trajnu strukturnu saradnju EU.

"Nije reč o stvaranju alternative NATO-a. Reč je o jačanju evropskog stuba unutar NATO-a."

Trampova administracija u aprilu je predstavila inicijativu u cilju povećanja američke prodaje oružja širom sveta a sam predsednik podstakao saveznike da kupuju više američkih oružanih sistema.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG